Ενημερωτική εκστρατεία: Πως θα ζήσετε χωρίς τον χρόνιο πόνο

Με σύνθημα «Ζήσε τη ζωή χωρίς τον χρόνιο πόνο» υλοποιείται η πανελλαδική εκστρατεία «painfree – καλύτερη ζωή» του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η καμπάνια υποστηρίζεται από την φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ.

Στόχος της καμπάνιας είναι η πληροφόρηση για την έγκαιρη αναγνώριση συμπτωμάτων, ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξη της νόσου. Επίσης, παρέχεται ενημέρωση για τα μέσα πρόληψης και φροντίδας του χρόνιου πόνου, ενώ ενθαρρύνεται το κοινό να ζητήσει άμεσα βοήθεια από τους επαγγελματίες και τους ειδικούς υγείας.

Μέσα από τις πληροφορίες, όσοι νοσούν θα μπορούν να διαχειριστούν τον πόνο τους με την υιοθέτηση τεχνικών και μικρών αλλαγών στον καθημερινό τρόπο ζωής τους για να προλάβουν ή να μειώσουν τον πόνο. Για τον σκοπό αυτό έχουν επιστρατευτεί  εξειδικευμένα εργαλεία  για την εφαρμογή επωφελών τεχνικών για την κατανόηση, την αξιολόγηση και την αυτοδιαχείριση του πόνου τους, σε συνεργασία με τον γιατρό τους.

Υπενθυμίζεται ότι χρόνιος πόνος θεωρείται εκείνος που επιμένει ή επαναλαμβάνεται για διάστημα μεγαλύτερο από τρεις μήνες. Ενδεικτικό είναι  ότι 1 στους 5 Ευρωπαίους, βιώνει κάποια μορφή χρόνιου πόνου, το 34% από αυτούς αξιολογεί την ένταση του πόνου ως σοβαρή, ενώ το 70% έκανε πάνω από ένα χρόνο να διαγνωσθεί. Οι καταστάσεις χρόνιου πόνου είναι οι πιο διαδεδομένες χρόνιες παθήσεις που απασχολούν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και ο χρόνιος πόνος έχει αναγνωρισθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως ασθένεια. Διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι ο επίμονος χρόνιος πόνος είναι μια σημαντική και αυξανόμενη αιτία νοσηρότητας και αναπηρίας παγκοσμίως.

Με αφορμή την επίσημη έναρξη της εκστρατείας«painfree – καλύτερη ζωή», η   Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επικοινωνίας και ΜΜΕ στη Δημόσια Υγεία Έφη Σίμου , και επιστημονική υπεύθυνη της εκστρατείας δήλωσε ότι «είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που εγκαινιάζουμε μια ολοκληρωμένη προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να  φέρει την ολιστική διαχείριση του χρόνιου πόνου  στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου. Ευελπιστούμε οι πολίτες να δουν τα άρθρα και τα εργαλεία που παρέχει η εκστρατεία ως ένα σημείο εκκίνησης στον τρόπο που προσεγγίζουν τον χρόνιο πόνο, καθώς το πρώτο βήμα της αλλαγής στον τρόπο ζωής και σκέψης, είναι συχνά το πιο δύσκολο μέρος του ταξιδιού».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ,  Δημήτρης Π. Γιαννακόπουλος προσέθεσε ότι «η ΒΙΑΝΕΞ βρίσκεται πάντα στο πλευρό αντίστοιχων πρωτοβουλιών και δράσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών. Ο χρόνιος πόνος αποτελεί μία πάθηση που απασχολεί εκτενώς το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και επηρεάζει την κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά και την ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους. Σχεδιάζοντας πάντα με τον άνθρωπο στο επίκεντρο, και με οδηγό τις αξίες μας, ο  Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ συμβάλλει ενεργά για ακόμα μία φορά, στηρίζοντας την εκστρατεία «painfree – καλύτερη ζωή», επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τη μακροχρόνια δέσμευσή του προς τους ασθενείς, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους».

 

 

 

Πηγη: https://virus.com.gr/