Ενιαίο Ιατρείο Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών

Τριπλή ιατρική κάλυψη με διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση θα προσφέρει στους ασθενείς με όλες τις μορφές άνοιας το Ενιαίο Ιατρείο Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών, που αναμένεται να λειτουργήσει στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Συγκεκριμένα, Νευρογνωστική Διακλινική Μονάδα θα μεριμνά για όλο το φάσμα των αναγκών των ασθενών με άνοια υπό την επίβλεψη της Νευρολογικής Κλινικής και της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής ΑΠΘ του Νοσοκομείου.

Το εγχείρημα αποσκοπεί στην «από κοινού νευρολογική και ψυχιατρική φροντίδα σε άτομα με νοητικές διαταραχές, κυμαινόμενες από την ήπια γνωστική έκπτωση έως την σοβαρής μορφής άνοια», σύμφωνα με τη διευθύντρια της Νευρολογικής Κλινικής, κ. Γεωργία Δερετζή, και τον Διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής καθηγητής ΑΠΘ, κ. Ιωάννης Διακογιάννης.

Άξιο λόγου είναι ότι οι ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες στο Νοσοκομείο καλύπτουν ένα μόνο μέρος του φάσματος των διαταραχών μνήμης και νοητικών λειτουργιών σύμφωνα με τους διευθυντές των δυο Κλινικών.

Σημειώνεται ότι το Ενιαίο Ιατρείο θα είναι ένα από τα πέντε εξειδικευμένα ιατρεία που θα αναπτυχθούν σε ισάριθμα νοσοκομεία, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας.

Το συγκεκριμένο εναλλακτικό καινοτόμο μοντέλο, συνδυάζει την έγκαιρη διάγνωση, την αποτελεσματική θεραπεία και τη τακτική παρακολούθηση των ασθενών επιτυγχάνοντας τη βέλτιστη σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας.

Στην ανακοίνωση του νοσοκομείου επισημαίνεται ότι υφίστανται οι κατάλληλες δομές για την υλοποίηση του έργου.

Συγκεκριμένα, στο σκοπό αυτό μπορεί να συμβάλει το Ιατρείο Άνοιας της Νευρολογικής Κλινικής, που λειτουργεί από το 1999, την Υπηρεσία Ψυχογηριατρικής, με λειτουργία από το 2005 και την Υπηρεσία Νευροψυχολογίας, επίσης από την ίδια χρονιά.

Ήδη το νοσοκομείο έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο ενημέρωσης με τις υπηρεσίες που διαθέτει και το ευρύ πεδίο των δράσεών του.

Ειδικότερα, παρέχει σχετικές πληροφορίες σε ευαίσθητες ομάδες διοργανώνοντας εκδηλώσεις σε δήμους, ΚΑΠΗ, γηροκομεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα καθώς και ημερίδες για το ευρύ κοινό.

Με την τεχνογνωσία που έχει ήδη αποκτηθεί από τις προαναφερόμενες δραστηριότητες, εκτιμάται ότι θα διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Ενιαίου Ιατρείου Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών.

Στην κατεύθυνση της πιο ολοκληρωμένης προσέγγισης, θα ενταχθούν νέες σημαντικές δράσεις, μεταξύ αυτών η Κινητή μονάδα σύντομης νευροψυχολογικής αξιολόγησης κατ’ οίκον.

Στο πλαίσιο αυτό, θα διοργανώνονται ημέρες δωρεάν ανίχνευσης γνωστικής έκπτωσης στην κοινότητα καθώς και διεπιστημονικές συναντήσεις για κλινικά ζητήματα, αλλά και διοικητικά.

Επίσης, θα αναπτυχθούν δραστηριότητες όπως είναι «On the job training» επαγγελματιών εμπλεκομένων ειδικοτήτων.

Στην κατεύθυνση βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών θα υπάρχει Επαγγελματική / κλινική εποπτεία του προσωπικού και συνεχιζόμενη εκπαίδευση του, καθώς και η αξιολόγηση παρεχόμενων υπηρεσιών με ερωτηματολόγια αξιολόγησης του προσωπικού από τους δέκτες των υπηρεσιών.

Επίσης,  προβλέπεται η διασύνδεση με νοσηλευτές ψυχικής υγείας, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς.

Βαρύτητα ακόμη θα δοθεί στην ενημέρωση γενικών ιατρών, αγροτικών ιατρών, κέντρων υγείας, προκειμένου να γίνεται παραπομπή στο Ιατρείο Μνήμης.

Σε συνέχεια της δράσης, θα υπάρχει μέριμνα για την άμεση διασύνδεση με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, μονάδες περίθαλψης τρίτης ηλικίας, ΚΗΦΗ, ΚΑΠΗ και ΤΟΜΥ.

Για την τελεσφόρηση της προσπάθειας πρόκειται να διαμορφωθεί ο χώρος του Ιατρείου Μνήμης, ώστε να είναι προσβάσιμος και προσαρμοσμένος στις ανάγκες ασθενών με διαταραχές νοητικών λειτουργιών.

Τη νέα δομή, η οποία στοχεύει στην παροχή τόσο στους ασθενείς όσο και στις οικογένειές ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και αποτελεσματικών ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων, συνεπικουρούν το Ίδρυμα Παπαγεωργίου, η Ομάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας και οι εθελοντές του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου η «Αντηρίδα».

 

Πηγη:https://virus.com.gr