Εντατικούς ελέγχους των ευάλωτων πληθυσμών για φυματίωση ζητά η Πνευμονολογική Εταιρεία

Το μήνυμα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Φυματίωσης (24 Μαρτίου).

«Ήρθε η ώρα να εξαλείψουμε τη φυματίωση»! Αυτό είναι το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την παγκόσμια ημέρα φυματίωσης, στις 24 Μαρτίου και, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, είναι ημέρα ενημέρωσης του κοινού για την παγκόσμια επιδημία της φυματίωσης, αλλά και ημέρα ευαισθητοποίησης γύρω από τις προκλήσεις και τα προβλήματα που εμποδίζουν την εξάλειψη της «καταστροφικής νόσου».

Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία (ΕΠΕ), «ήρθε η ώρα για ενεργητική αναζήτηση και θεραπεία της ενεργού και λανθάνουσας φυματίωσης» και πρέπει να εντατικοποιηθεί ο έλεγχος για φυματίωση στους ευάλωτους πληθυσμούς (πρόσφυγες – μετανάστες, φυλακισμένοι, νοσηλευόμενοι σε ψυχιατρικά ιδρύματα και δομές χρονίων παθήσεων).

Η Εταιρεία ζητά καλύτερη εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των γιατρών για τη διάγνωση της φυματίωσης, αξιόπιστη καταγραφή της επίπτωσης του νοσήματος στη χώρα μας και επαρκή στελέχωση των αντιφυματικών ιατρείων, με κατάλληλες συνθήκες νοσηλείας σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία, ιδιαίτερα στα ακριτικά νησιά.

Ζητά ακόμη άμεση πρόσβαση στη θεραπεία και αδιάλειπτη διαθεσιμότητα όλων των αντιφυματικών φαρμάκων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ, καθώς και ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για τη φυματίωση.

Η φυματίωση παραμένει το συχνότερο λοιμώδες αίτιο θανάτου στον κόσμο. Κάθε μέρα, σχεδόν 4.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από φυματίωση και περίπου 30.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν από αυτή την ασθένεια, που μπορεί και να προληφθεί, αλλά και να θεραπευθεί.

Από το 2000 μέχρι σήμερα, συνολικά 54 εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί χάρη στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φυματίωσης και η θνητότητα της νόσου έχει μειωθεί κατά 42%.

Προκειμένου να εντατικοποιηθεί ο αγώνας κατά της φυματίωσης και να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η παγκόσμια κοινότητα για την καταπολέμηση του νοσήματος, οι αρχηγοί των κρατών συναντήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2018 και ανέλαβαν ισχυρές δεσμεύσεις για την εξάλειψη της φυματίωσης, στη διάρκεια της πρώτης υψηλού επιπέδου συνάντησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

 

https://www.onmed.gr