Εντοπίστηκε ο βιοδείκτης για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Οι άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί σύντομα να αποκτήσουν επιστημονική απόδειξη της ασθένειάς τους. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ έχουν δημιουργήσει μια εξέταση αίματος που μπορεί να επισημάνει την ασθένεια, η οποία επί του παρόντος δεν διαθέτει ένα πρότυπο, αξιόπιστο διαγνωστικό τεστ.

“Πολύ συχνά, η ασθένεια αυτή κατηγοριοποιείται ως φανταστική”, δήλωσε ο Ron Davis, Ph.D., καθηγητής βιοχημείας και γενετικής. Όταν τα άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ζητούν βοήθεια από γιατρό, μπορούν να υποβληθούν σε μια σειρά από εξετάσεις που ελέγχουν τη λειτουργία του ήπατος, των νεφρών και της καρδιάς, καθώς και τον αριθμό των αιμοκυττάρων και των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, δήλωσε ο Davis. «Όλες αυτές οι διαφορετικές εξετάσεις κανονικά θα καθοδηγούσαν τον γιατρό προς μία ή άλλη ασθένεια, αλλά για τους ασθενείς με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, τα αποτελέσματα επανέρχονται κανονικά», είπε.

Το πρόβλημα τόνισε είναι ότι δεν φαίνονται αρκετά βαθιά. Τώρα, ο Ντέιβις. Rahim Esfandyarpour, Ph.D., πρώην ερευνητικός συνεργάτης του Stanford. και οι συνάδελφοί τους έχουν επινοήσει μια δοκιμασία με βάση το αίμα που αναγνώρισε επιτυχώς συμμετέχοντες σε μια μελέτη με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Η δοκιμή, η οποία βρίσκεται ακόμη σε πιλοτική φάση, βασίζεται στο πώς τα ανοσοποιητικά κύτταρα ενός ατόμου ανταποκρίνονται στο άγχος. Με δείγματα αίματος από 40 άτομα-20 με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και 20 χωρίς -το τεστ έδωσε ακριβή αποτελέσματα, επισημαίνοντας με ακρίβεια όλους τους ασθενείς με χρόνιο σύνδρομο κόπωσης και κανένα από τα υγιή άτομα.

Η διαγνωστική πλατφόρμα θα μπορούσε ακόμη και να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών φαρμάκων για τη θεραπεία του χρόνιου συνδρόμου κόπωσης. Με την έκθεση των δειγμάτων αίματος των συμμετεχόντων και την επανάληψη του διαγνωστικού τεστ, οι επιστήμονες θα μπορούσαν ενδεχομένως να δουν αν το φάρμακο βελτίωσε την ανταπόκριση των ανοσιακών κυττάρων. Ήδη η ομάδα χρησιμοποιεί την πλατφόρμα για να ελέγξει πιθανά φάρμακα που ελπίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με χρόνιο σύνδρομο κόπωσης.

 

Πηγη:https://www.healthweb.gr