Εξαγγελία στην Υγεία από το χρονοντούλαπο της ιστορίας

Μία εξαγγελία στην Υγεία από το… παρελθόν «ξέθαψε» η Αριστοτέλους, λίγες ημέρες πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), που παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από παροχολογία σαν μέσο εξευμενισμού της κοινής γνώμης. Ο λόγος για το «χαράτσι» του 1ός ευρώ ανά συνταγή υπέρ ΕΟΠΥΥ που θεσπίστηκε το 2014 και η κατάργηση του οποίου είχε αποτελέσει βασική προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2015, ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο Ανδρέας Ξανθός είχε επαναλάβει τη δέσμευση του κόμματός του. Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στο Mega Channel είχε δεσμευτεί ότι το α΄ νομοσχέδιο της Αριστοτέλους  θα περιελάμβανε νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του εν λόγω χαρατσιού στις συνταγές φαρμάκων. Μάλιστα, είχε τοποθετήσει το χρόνο κατάθεσης του σ/ν στη Βουλή μετά το Πάσχα…

Οι ημέρες έγιναν μήνες και οι μήνες χρόνια και η πολυαναμενόμενη κυβερνητική εξαγγελία παρέμεινε ανεφάρμοστη, με το επιχείρημα των μνημονιακών δεσμεύσεων. Εκείνων που ο ΣΥΡΙΖΑ θα… «έσκιζε». Με την ευκαιρία της «εξόδου» της χώρας από τα μνημόνια η πολιτική ηγεσία ανέσυρε την «αραχνιασμένη» εξαγγελία.

«Πάμε να καταργήσουμε το 1 ευρώ ανά συνταγή που είναι μία μικρή αλλά νομίζω σημαντική επιβάρυνση για ανθρώπους που παίρνουν κάθε μήνα φάρμακα κλπ.»ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο Real FM. Όπως ξεκαθάρισε, πάντως, προς το παρόν πρόκειται για σχέδια επί χάρτου.

Αν, παρά ταύτα, τα σχέδια αυτά υλοποιηθούν θα πρόκειται για μια σημαντική ελάφρυνση για τους ασφαλισμένους, που επιβαρύνονται με 1 ευρώ ανά συνταγή κάθε φορά που αγοράζουν κάποιο φάρμακο, πέραν της προβλεπόμενης συμμετοχής τους, με εξαίρεση εκείνους που έχουν μηδενική συμμετοχή.

Σύμφωνα με τον Α. Ξανθό, σε δεύτερη φάση προγραμματίζεται μια ελάφρυνση στη συμμετοχή με βάση εισοδηματικά κριτήρια και με βάση κριτήρια χρονιότητας στη λήψη φαρμάκων

 

Πηγη:https://virus.com.gr