Εξαδάκτυλος: Αν καθυστερούσαμε τα μέτρα για μια εβδομάδα, θα είχαμε τετραπλάσιο αριθμό νεκρών

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε οτι «αν τα περιοριστικά μέτρα είχαν ληφθεί μια εβδομάδα αργότερα θα είχαμε τετραπλάσιο αριθμό νεκρών από κορονοϊό».

Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέδειξε τη σημασία του timing στις αποφάσεις που λήφθηκαν και λαμβάνονται για την πανδημία του κορονοϊού.

«Αν τα μέτρα της άρσης καραντίνας ληφθούν μια εβδομάδα μπροστά, ή μια πίσω, αυτό μπορεί να έχει μια διάφορα στην επανεμφάνιση ενός δεύτερου κύματος από 15 Αυγούστου έως τα τέλη Οκτωβρίου, που αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για την οικονομία μας» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Όπως εξήγησε, κάθε χώρα έχει διαφορετικά πράγματα να διαφυλάξει, σε συνάρτηση με την οικονομία της. Για τη χώρα μας, ο κλάδος υπηρεσιών που πρέπει να διαφυλαχθεί είναι ο τουρισμός, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα τεστ: «Δεν υπάρχουν τα τεστ. Μην τα περιμένετε τα τεστ, ούτε αύριο ούτε μεθαύριο. Τα γρήγορα τεστ είναι τοπίο θόλο παγκοσμίως. Τα τεστ εμφανίζουν φοβερή ακρίβεια σε εργαστηριακές συνθήκες, άλλα σε πραγματικές συνθήκες όπου δοκιμάζονται έχουν μικρής χρησιμότητας ακρίβεια. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τέτοια πράγματα».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, «πήγαμε καλά στην ιχνηλάτηση, είναι μια δύσκολη διαδικασία που αφορά πάρα πολλούς ανθρώπους για 100, 200 ή 1.000 ανθρώπους η ιχνηλάτηση είναι εύκολη για 30.000 οι μισοί πολίτες θα πρέπει να ιχνηλατούν τους άλλους μισούς».

«Ο ΠΙΣ από την 1η Απριλίου είχε πει ότι οι πολίτες σε χώρους συγχρωτισμού καλό είναι να χρησιμοποιούν μάσκα. Μπερδέψαμε τον κόσμο. Υπήρχαν αντικρουόμενες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, που στραβοπάτησε αρκετές φορές» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι η μάσκα είναι απαραίτητη τουλάχιστον για να μειώσουμε περαιτέρω τη μεταδοτικότητα του ιού. «Με πολλή δυσκολία κρατήσαμε τα πρωτοβάθμια ιατρεία ανοιχτά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

 

Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr/