Εξαδάκτυλος: Παγίδα ο νόμος Ξανθού – Ο υπουργός σε ρόλο ντετέκτιβ και δικαστή

Σε διευκρινήσεις, μετά το σάλο που προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, να μην επικυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) προχωρά ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επισημαίνοντας πως «η αιτία της καταδίκης ήταν το 62% και υποθέτω πως είναι η πρώτη καταδίκη στα χρονικά παγκοσμίως που έγινε χωρίς να δοθεί η δυνατότητα απολογίας». Μιλώντας στο healthpharma.gr τονίζει ότι «Αυτό που δεν τόλμησαν να κάνουν όσοι υπέβαλλαν ενστάσεις κι ο Υπουργός που ακύρωσε τις εκλογές, δηλαδή να αποταθούν στη δικαιοσύνη, το κάναμε εμείς στέλνοντας τις ενστάσεις στο διοικητικό πρωτοδικείο».

  • Συνέντευξη στον Κοσμά Ζακυνθινό
• Κύριε Εξαδάκτυλε, υπάρχει σωρεία ενστάσεων από συναδέλφους σχετικά με την εκλογική διαδικασία και την τήρηση της νομιμότητας. Ποια τα μελανά σημεία που κατηγορούν το νέο ΔΣ του ΠΙΣ και ποιες εξηγήσεις σε κάθε ένα από αυτά έχετε να δώσετε;

Στην υπουργική απόφαση υπάρχουν συνολικά 6 ενστάσεις, για 3 διαφορετικά θέματα. Στην πρώτη κατηγορία, οι ενστάσεις αφορούν τον τρόπο που στήθηκαν οι εκλογές. Οι συνάδελφοι που έκαναν ένσταση, θεωρούσαν ότι για την εκλογή 3 διαφορετικών οργάνων, έπρεπε να υπάρχουν τρεις κι όχι δύο κάλπες, τρία κι όχι δύο ψηφοδέλτια.

Ο νόμος, που είναι δημιούργημα του υπουργού Υγείας κ. Ξανθού, και είναι τρομακτικά ασαφής και παγίδα, ορίζει ρητά ότι οι ψηφοφόροι παραλαμβάνουν 2 ψηφοδέλτια. Με βάση αυτό, το προηγούμενο ΔΣ ομόφωνα αποφάσισε, και σωστά κατά τη γνώμη μου, να υπάρχουν δύο κάλπες και το ΔΣ και η Εξελεγκτική να αναγράφονται σε ένα ψηφοδέλτιο, όπως γίνεται και στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Είμαι βέβαιος δε, ότι εάν λαμβάναμε κάποια άλλη απόφαση, προκειμένου να υπήρχαν 3 κάλπες και 3 ψηφοδέλτια για τα 3 όργανα που εκλέξαμε, τότε σίγουρα θα μπορούσε κάποιος να κάνει ένσταση, επικαλούμενος ότι σύμφωνα με το νόμο, έπρεπε να πάρει δύο ψηφοδέλτια.

Κατά συνέπεια είναι ντροπή ο Υπουργός Υγείας να ακυρώνει τη δική μας εκλογή εξαιτίας της παγίδας του νόμου που ο ίδιος έφτιαξε και να παραγγέλνει νέα εκλογή στο ΔΣ που ερμήνευσε κατά τη γνώμη μας σωστά το νόμο του.

Το δεύτερο θέμα προκύπτει από την ένσταση των συνοδοιπόρων του υπουργού και αφορά την εκλογή του προεδρείου. Οι ενιστάμενοι υποστηρίζουν ότι η εκλογή του προεδρείου έπρεπε να έχει γίνει μετά την επικύρωση των αποτελεσμάτων. Η ένσταση αυτή δεν έχει καμία νομική βάση γιατί ο νόμος αναφέρει ξεκάθαρά ότι το ΔΣ συγκροτείται εντός 8 ημερών. Το ΔΣ λοιπόν συγκροτήθηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και παρουσία του νομικού συμβούλου του ΠΙΣ. Το ίδιο πράγμα έγινε και στις εκλογές του 2015. Η επίκληση της ένστασης αυτής στην υπουργική απόφαση, έχει σκοπό μόνο τη δημιουργία «όγκου» ενστάσεων.

Η τρίτη κατηγορία ενστάσεων αφορά την επανακαταμέτρηση των σταυρών προτίμησης. Ενστάσεις επί της εγκυρότητας του αριθμού των ψηφοδελτίων της κάθε παράταξης δεν υπήρξε ποτέ από κανέναν. Οι ενστάσεις αυτές απαντήθηκαν με την επανακαταμέτρηση που έγινε στις 15/3 από την οποία προέκυψε πως οι άνθρωποι που έκαναν ένσταση είχαν λάβει εξαρχής τους σωστούς σταυρούς. Εντοπίστηκαν μικρές και μεγάλες διαφορές στη σταυροδοσία που άλλαξαν τη σειρά εκλογής, ωστόσο δεν άλλαξαν τα πρόσωπα που εκλέγονταν.

Αυτές είναι οι ενστάσεις που εμείς γνωρίζουμε και αυτές επικαλείται και ο υπουργός. Μέσω του νομικού μας συμβούλου κ. Πολίτη στις 11/4 ζητήσαμε από τον υπουργό να μας στείλει τις ενστάσεις που είχε στη διάθεση του, για την περίπτωση που κάποιος ενίσταται για κάτι διαφορετικό. Ο Υπουργός δεν τις απέστειλε ποτέ, αντ’ αυτού στις 25/4 αποφάσισε να ακυρώσει τις εκλογές λόγω της ύπαρξης αυτών και χωρίς να τις έχει εξετάσει.

Άλλωστε, ο Υπουργός δεν έχει αρμοδιότητα να εκδικάσει ενστάσεις, όφειλε δε, να παραπέμψει στη δικαιοσύνη αυτές ή όσους τις υπέβαλλαν. Θα πρέπει να αναφέρω επίσης, ότι σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε αυτή η Κυβέρνηση δεν προβλέπεται παρουσία δικηγόρου στις εκλογές του ΠΙΣ όπως προβλέπεται στις εκλογές των ΙΣ.

Κατά συνέπεια, παγίδες του νόμου Ξανθού, ερμηνείες του προηγούμενου ΔΣ το οποίο οργάνωσε τις εκλογές κι ανυπόστατες καταγγελίες, επικαλείται ο υπουργός για την ακύρωση της δικής μας εκλογής.

Ο πραγματικός λόγος ακύρωσης είναι ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν της αρεσκείας του Υπουργού. Ξεκάθαρα φαίνεται μέσα από δηλώσεις του μετά από αυτήν. Αυτό που δεν τόλμησαν να κάνουν όσοι υπέβαλλαν ενστάσεις κι ο Υπουργός που ακύρωσε τις εκλογές δηλαδή να αποταθούν στη δικαιοσύνη το κάναμε εμείς χθες 3/5 και στείλαμε τις ενστάσεις στο διοικητικό πρωτοδικείο.

• Ο υπουργός Υγείας στην ανακοίνωση του επισημαίνει ότι δεν έγινε αποστολή των απαραίτητων εγγράφων – στοιχείων, αδυνατώντας έτσι να προχωρήσει στην επικύρωση των αρχαιρεσιών. Ακολουθήσατε σωστά την προβλεπόμενη διαδικασία ή πράγματι αρνηθήκατε τα προβλεπόμενα;

Αποστείλαμε όλα τα προβλεπόμενα έγγραφα που ήταν απαραίτητα για την επικύρωση του αποτελέσματος. Ο υπουργός όμως αποφάσισε, πέρα από την επικύρωση, ως μη-όφειλε να κάνει τον ντετέκτιβ και τον δικαστή.

Δυστυχώς, με πολύ άσχημο τρόπο ζήτησε να του αποστείλουμε το περιεχόμενο της κάλπης. Δεν το πράξαμε διότι φυλάσσεται στα γραφεία του ΠΙΣ. Τέτοια παραγγελία θα μπορούσε να δώσει μόνο η δικαιοσύνη.

Ρητά όμως, σε απαντητικό μας έγγραφο, δηλώσαμε ότι μπορούσε να το ελέγξει εντός των γραφείων του ΠΙΣ παρουσία του νομικού μας συμβούλου και της υπηρεσίας του ΠΙΣ, όποτε ήθελε.

Ο λόγος που αρνηθήκαμε να στείλουμε τα πρωτότυπα ψηφοδέλτια πέρα από τυπικός είναι και ουσιαστικός. Διαισθανθήκαμε και σωστά, την κακή πρόθεση από την πλευρά του.

Ουσιαστικά, η αιτία της καταδίκης ήταν το 62%. Υποθέτω πως είναι η πρώτη καταδίκη στα χρονικά παγκοσμίως που έγινε χωρίς να δοθεί η δυνατότητα απολογίας.

• Τι προσδοκάτε με την προσφυγή σας στο ΣτΕ; Πόσο χρονοβόρα διαδικασία είναι και τι γίνεται σε περίπτωση που δεν είναι θετική η κρίση του;

Το πόσο χρόνο θα χρειαστεί το ΣτΕ, πραγματικά δεν το γνωρίζω. Ωστόσο εκτιμώ πως η περίπτωση μας εντάσσεται στα θέματα που δίδεται προτεραιότητα. Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι σεβαστές ανεξαρτήτως θετικού ή αρνητικού πρόσημου.

• Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, δεν θα ήταν πιο εύκολο να πραγματοποιήσετε εκ νέου εκλογές, δεδομένου μάλιστα ότι έχετε εξασφαλισμένη πλειοψηφία;

Δε βλέπω κανένα λόγο να ακολουθήσω την παράνομη απόφαση του υπουργού. Ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να προσβάλλει το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών αν δεν του αρέσει. Κι έτσι υπάρχει κίνδυνος να μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο δίχως τελειωμό.

• Ο κ. Βαρνάβας σε πρόσφατη ανακοίνωση του άφησε έντονες αιχμές για το νέο ΔΣ του ΠΙΣ. Πως σχολιάζετε τις θέσεις του;

Δεν επιθυμώ να σχολιάσω τίποτα από τα λεγόμενα του κυρίου. Το θέματα το χειρίζονται οι δικηγόροι μας.

• Ποια η πρόβλεψη για το επόμενο διάστημα; Θα εκτονωθεί η κατάσταση ή θα υπάρξουν μεγαλύτερες πιέσεις;

Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη. Τον Μάιο ο καιρός είναι απρόβλεπτος. Οι μήνες που δεν έχουν «ρ» είναι απρόβλεπτοι όπως λένε οι ναυτικοί.

Εμείς θα συνεχίσουμε δυναμικά διεκδικώντας προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να ανατρέψουμε την πραξικοπηματική αυτή απόφαση. Είναι βαρύ να αποφασίζει χωρίς δικαιοδοσία. Να διατάζει την παύση μας η πολιτική ηγεσία γιατί δεν της άρεσαν οι δραστηριότητες μας τις πρώτες 40 ημέρες.

Αν ανατρέπονται με μεθοδεύσεις τόσο συντριπτικά αποτελέσματα, δεν αναρωτιόμαστε όλοι ως πολίτες πώς θα μπορούσε να ανατραπεί η θέληση μας στις επερχόμενες κάλπες;

 

Πηγη:https://www.healthpharma.gr/