ΕΟΔΥ, φέτος καταγράφηκαν δύο στελέχη της γρίπης Α, ο Η1Ν1 και ο Η3Ν2. 152 οι θάνατοι

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, φέτος καταγράφηκαν δύο στελέχη της γρίπης Α, ο Η1Ν1 και ο Η3Ν2, με τον πρώτο να υπερτερεί σημαντικά σε εμφάνιση κρουσμάτων. Ο υπότυπος Η3Ν2, όμως -σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο και επιστημονικό συνεργάτη του ΕΟΔΥ κ. Σωτήρη Τσιόδρα- ιός ο οποίος πλήττει κυρίως ηλικιωμένα άτομα, είναι πιο επικίνδυνος από τον Η1Ν1.
Γιατί, όμως, από τη στιγμή που είναι πιο θανατηφόρος εμφανίζει χαμηλότερη επίπτωση στον πληθυσμό; ‘Ισως γιατί δεν τον καταγράφουμε σωστά,επισημαίνει ο κ. Τσιόδρας.

Συγκεντρωτικά ετήσια αποτελέσματα για τη φετινή γρίπη

Διανύουμε την τελευταία εβδομάδα της περιόδου εμφάνισης και καταγραφής της εποχικής γρίπης από τις υγειονομικές αρχές.
Σύμφωνα, λοιπόν, με επίσημα στοιχεία που ΕΟΔΥ -τα οποία μάλλον δεν θα τροποποιηθούν δραματικά αυτήν την εβδομάδα μέχρι την επίσημη λήξη της περιόδου- οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από γρίπη είναι 152, ενώ ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θερεπείας (ΜΕΘ) από επιπλοκές της γρίπης άγγιξαν τους 374.
Συγκριτικά στοιχεία κατατάσσουν τη φετινή περίοδο της γρίπης 2018-2019στη δεύτερη πιο θανατηφόρα των τελευταίων 6 ετών.
Μεγαλύτερο αριθμό θανάτων και σοβαρών περιστατικών είχε η περίοδος 2015-2016, ενώ λίγο λιγότερα από τα φετινά κρούσματα, αλλά επίσης αυξημένα, ήταν αυτά του χειμώνα 2013-2014.
Αναλυτικά:
Κοινό χαρακτηριστικό στις τρεις πιο “φονικές” χρονιές της γρίπης της τελευταίας 6ετίας, ήταν η γρίπη Α με κυρίαρχο στέλεχος το Η1Ν1, που επικράτησε και στα τρία παραπάνω διαστήματα.
Πιο ήπια, πάντως,εμφανίζεται η γρίπη τύπου Β, η οποία κυριάρχησε πέρυσι,οπότε καταγράφηκαν τα λιγότερα θανατηφόρα περιστατικά και νοσηλείες σε ΜΕΘ της 6ετίας, δηλαδή 42 θάνατοι και 107 νοσηλείες αντίστοιχα.
Δείτε την καταγραφή του ΕΟΔΥ για το έτος 2017-2018:

Η γρίπη Α Η1Ν1 χτυπά νέους και μετρά θανάτους

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ οι περισσότεροι θάνατοι και νοσηλείες σε ΜΕΘ από επιπλοκές της γρίπης προκύπτουν τις χρονιές που επικρατεί το στέλεχος Η1Ν1.
Ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτήρης Τσιόδρας τονίζει, ότι ο Η1Ν1 μπορεί να αποβεί μοιραίος για ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και κυρίως, όταν αυτοί δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού της γρίπης:
“Είναι παρόμοια η φετινή σεζόν με άλλες χρονιές που κυκλοφορούσε ο Η1Ν1. Ο Η1Ν1 γενικά σχετίζεται με σοβαρή νοσηρότητα ακόμα και σε νέα άτομα, ενώ φέτος είχαμε σχετικά χαμηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης στις ειδικές ομάδες, δηλαδή είχαμε έναν ανεμβολιασμό της τάξεως του 15%. Όλες τις χρονιές που προηγήθηκαν και είχαν πολλούς θανάτους, είχε επικρατήσει ο Η1Ν1. Ο συγκεκριμένος τύπος του ιού ανιχνεύεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα, και προσβάλλει νεαρότερες ηλικίες, ενώ ο Η3Ν2 για παράδειγμα, είναι πιο θανατηφόρος. Απλώς δεν τον μετράμε πολύ καλά, γιατί μας ξεφεύγει”.

Πηγή: https://medlabgr.blogspot.com