ΕΟΔΥ: 580 περιστατικά φυματίωσης κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης: «Ήρθε η ώρα» το φετινό μήνυμα

Η φυματίωση παραμένει μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, αποτελώντας μία από τις συχνότερες λοιμώξεις στον κόσμο και το συχνότερο λοιμώδες αίτιο θανάτου. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Φυματίωσης είναι «Ήρθε η ώρα».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κάθε μέρα  σχεδόν 4.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από φυματίωση και περίπου 30.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν από αυτή την ασθένεια, η οποία μπορεί και να προληφθεί, αλλά και να θεραπευθεί.

Από το 2000 μέχρι σήμερα, συνολικά 54 εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί χάρη στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φυματίωσης και η θνητότητα της νόσου έχει μειωθεί κατά 42%.

Στην Ελλάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, δηλώνονται κατά μέσο όρο 580 περιπτώσεις φυματίωσης κάθε χρόνο, με τον αριθμό των δηλούμενων περιπτώσεων και τη δηλούμενη επίπτωση της νόσου να παρουσιάζουν μικρή πτωτική τάση κατά το διάστημα 2004-2017.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία, τα τελευταία έτη έχει παρατηρηθεί αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων φυματίωσης σε ασθενείς, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (πρόσφυγες/μετανάστες, κρατούμενους, χρήστες παράνομων ουσιών, ανοσοκατεσταλμένους, κτλ) και ποσοστά απομόνωσης πολυανθεκτικών στελεχών του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης κοντά στον μέσο όρο των Ευρωπαϊκών χωρών.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας TB 2019 – «Ήρθε η ώρα» – δίνει έμφαση στην επείγουσα ανάγκη, που υπάρχει να δράσουμε, βασισμένοι στις δεσμεύσεις των παγκόσμιων ηγετών. Στη χώρα μας, ήρθε η ώρα για:

  • Αξιόπιστη αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας του νοσήματος.
  • Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας.
  • Στελέχωση και λειτουργία των αναγκαίων αντιφυματικών ιατρείων.
  • Ενεργητική αναζήτηση και θεραπεία της ενεργούς και λανθάνουσας φυματίωσης, μεταξύ των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.
  • Έγκαιρη διάγνωση όλων των μορφών φυματίωσης.
  • Ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτική θεραπεία και συνεχή φροντίδα όλων των ασθενών με φυματίωση.

Στο δικό της μήνυμα για τη σημερινή μέρα, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία αναφέρει, μεταξύ άλλων:

“Πρέπει να εντατικοποιηθεί ο έλεγχος για φυματίωση των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και ιδιαίτερα των προσφύγων και των μεταναστών, των φυλακισμένων, των τροφίμων ψυχιατρικών ιδρυμάτων και ιδρυμάτων χρονίως πασχόντων.

Ήρθε η ώρα για την αξιόπιστη καταγραφή της επίπτωσης του νοσήματος στη χώρα μας, μέσω σύνδεσης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αντιφυματικών φαρμάκων, με τη δήλωση των περιστατικών φυματίωσης”.

Πηγη:http://healthmag.gr/