Με επιπλέον 10 εκατ. ευρώ ενισχύεται η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με άρθρο που περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ, στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του τελευταίου νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «Φαρμακευτικοί Σύλλογοι – Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος – Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Επιστημονικών Ερευνών και άλλες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας».
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προχωρά στην κίνηση της ενίσχυσης κατά 10 εκατ. με σκοπό την αντιμετώπιση του clawback. Έτσι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ αγγίζει πλέον τα 480 εκατ., δηλαδή 80 εκατ. περισσότερα από το 2019.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, με την κίνηση αυτή ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των κλινικό – εργαστηριακών γιατρών, έτσι ώστε να μπορεί να προβλέπεται επιπλέον αμοιβή από τον ΕΟΠΥΥ για την αιμοληψία και την ιατρική γνωμάτευση στις εργαστηριακές εξετάσεις, «πράγμα που συνιστά σεβασμό στην ιατρική πράξη και την αυτοτέλεια της έναντι της εξέτασης».
Να σημειωθεί εδώ ότι δεν αλλάζει κάτι με τη δαπάνη του ασθενή με τη συγκεκριμένη τροπολογία.
Συγκεκριμένα στην τροπολογία για το 2023 προβλέπεται το εξής:
«για το Α’ εξάμηνο του έτους 2023 και για λόγους αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, το επιτρεπόμενο όριο δαπανών υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., πέραν του οποίου ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback), αυξάνεται κατά 10 εκατομμύρια ευρώ, για την κατηγορία υπηρεσιών υγείας Ε «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΩΝ». Η ανωτέρω αύξηση δεν αποτελεί βάση υπολογισμού της δαπάνης για τα επόμενα οικονομικά έτη. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δύναται να περιλαμβάνεται ή να προστίθεται στις συμβάσεις που συνάπτει ο Οργανισμός με κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και διαγνωστικά εργαστήρια συμβατικός όρος περί καθορισμού αμοιβής για την αιμοληψία και την ιατρική γνωμάτευση».
Σημαντικές ρυθμίσεις στο ίδιο Νομοσχέδιο
Στο ίδιο σχέδιο νόμου, ρυθμίζονται σημαντικά ζητήματα που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα επί πολλά έτη. Πρόκειται για ρυθμίσεις που ικανοποιούν χρόνια αιτήματα των Φαρμακευτικών Σύλλογοι και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).
Οι σκοποί των συλλόγων διευρύνονται και καλύπτουν σύνολο φαρμακευτικής νομοθεσίας μέρος της οποίας είναι και η διατίμηση, ενώ δίνεται η δυνατότητα σύστασης του Ινστιτούτου Φαρμακευτικών και Επιστημονικών Ερευνών.
Στις επιπλέον διατάξεις στο ίδιο νομοσχέδιο, περιλαμβάνονται:
1. Προληπτικες εξετασεις για τράχηλο μήτρας
2. Υλοποίηση προγράμματος παιδικής παχυσαρκίας
3. Αποζημίωση πράξεων φυσιοθεραπευτών και εκτος συμβεβλημένων για παιδιά
4. Σύσταση τμήματος κλινικών δοκιμών
5. Συγκρότηση κινητών μονάδων ΠΦΥ
6. Ρυθμίσεις COVID-19
Επίσης, στην τροπολογία ρυθμίζονται ζητήματα, όπως:
1. Εργαστηριακή παρακολούθηση HIV.
2. Χορήγηση πρωτοξειδίου του αζώτου σε οδοντιατρεία
Πηγη: https://www.iatropedia.gr/