ΕΟΠΥΥ: Καλεί τους εργοθεραπευτές για πιστοποίηση αλλά εκείνοι αρνούνται

Σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργοθεραπευτών (ΠΣΕ) επιχειρεί ο ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει τις διαδικασίες πιστοποίησης των θεραπευτών στην ηλεκτρονική του πλατφόρμα του, αποστέλλοντας σχετική επιστολή ζητώντας την λίστα με τους πιστοποιημένους εργοθεραπευτές προκειμένου να διευκολύνει τις διαδικασίες για τηναπόκτηση κλειδαρίθμου για τις γνωματεύσεις ειδικής αγωγής.
Όπως αναφέρει στην σχετική του επιστολή προς τον ΠΣΕ, για όσα μέλη σας αποστείλετε συμπληρωμένο τον πίνακα (ΑΦΜ Ονομ/νυμο και Νομός Παροχής Υπηρεσιών) δεν θα απαιτείται να προσκομίσουν στις ΠΕ.ΔΙ. την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Ο ΕΟΠΥΥ λαμβάνει υπόψη του ότι αυτό έχει ήδη ελεγχθεί τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργοθεραπευτών και το μόνο που απομένει είναι να ακολουθήσουν τις «οδηγίες εγγραφής χρήστη» της εφαρμογής όπως δίνονται στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ (www.eopyy.gov.gr), επιλέγοντας τον σύνδεσμο «Επαγγελματίες» — «Ηλεκτρονικές υπηρεσίες παρόχων υγείας» — «eΔΑΠΥ» —«Πιστοποίηση Ιατρών και Παρόχων» και πραγματοποιώντας «Εγγραφή Χρήστη».
Η αποζημίωση στους δικαιούχους θα γίνεται πλέον με την απόδειξη πληρωμής και με την ηλεκτρονικά εκτυπωμένη φόρμα με την οποία θα βεβαιώνεται πλέον η εκτέλεση των πράξεων, η οποία θα αντικαταστήσει τη χειρόγραφη.
Η πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ θα μπορεί να γίνει μόνο μέσω των προσωπικών κωδικών πρόσβασης που θα λάβει ο καθένας. Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, οι κωδικούς πρόσβασης θα διαθέτουν μόνο σε όσους καλύπτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις.
Ωστόσο, οι εργοθεραπευτές έχουν δηλώσει πως αρνούνται κατηγορηματικά να συμμετάσχουν στην διαδικασία πιστοποίησης.
Η προθεσμία για την εγγραφή των θεραπευτών ειδικής αγωγής και την παραλαβή κλειδαρίθμου πρόσβασης στο σύστημα ηλεκτρονικών γνωματεύσεων ειδική αγωγής παρατάθηκε μέχρι 31 Μαΐου.
«Εκτιμούμε ότι και από την πλευρά σας αντιλαμβάνεστε ότι κωδικούς πρόσβασης θα πρέπει να διαθέτουν μόνο όσοι καλύπτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, συνεπώς σας παρακαλούμε για τη συνεργασίας σας», καταλήγει ο ΕΟΠΥΥ.
Άρνηση συμμετοχής από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργοθεραπευτών
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών (ΠΣΕ) αρνείται να συμμετάσχει στην διαδικασία πιστοποίησης θεραπευτών και θεραπευτικών χώρων ειδικής αγωγής την οποία θεωρεί «περιττή» διότι, όπως αναφέρει.
Ο ΠΣΕ πιστοποιεί ήδη τα μέλη του ως προς το θέμα της παροχής υπηρεσιών εργοθεραπείας, ως προς την επιστημονική τους επάρκεια και την παροχή εργοθεραπευτικών υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες και δεν δέχεται να συμμετάσχει σε μια «πιστοποίηση» που αφορά τη διαδικασία και το δικαίωμα της αποζημίωσης των ασφαλισμένων από τον ασφαλιστικό τους οργανισμό.
Επιπλέον σημειώνει ότι «τα όποια στοιχεία ζητούνται έχουν δοθεί από τους συναδέλφους στον ΕΟΠΥΥ και απλά «σέρνονται» σε κοινή θέα χωρίς ποτέ να έχουν πιστοποιηθεί».
Συγκεκριμένα, ο ΠΣΕ θεωρεί ότι η διαδικασία που απαιτεί ο ΕΟΠΥΥ είναι περιττή διότι:
1. Ο ΠΣΕ πιστοποιεί ήδη τα μέλη του ως προς το θέμα της παροχής υπηρεσιών εργοθεραπείας. Ως προς την επιστημονική τους επάρκεια και την παροχή εργοθεραπευτικών υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες. Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες επαγγελματικής σχέσης.
2. Ο ΠΣΕ ΝΠΔΔ δεν δέχεται να συμμετάσχει σε μια «πιστοποίηση» που αφορά τη διαδικασία και το δικαίωμα της αποζημίωσης των ασφαλισμένων από τον ασφαλιστικό τους οργανισμό.
3. Τα όποια στοιχεία ζητούνται έχουν δοθεί από τους συναδέλφους στον ΕΟΠΥΥ και απλά «σέρνονται» σε κοινή θέα χωρίς ποτέ να έχουν πιστοποιηθεί.
Πηγη:http://medispin.blogspot.com