ΕΟΠΥΥ: Κρεβάτι στην Εντατική στις ιδιωτικές κλινικές μόνο με έγκριση – Τι προβλέπει απόφαση

Αλλάζει από την 1η Σεπτεμβρίου ο τρόπος που θα νοσηλεύονται στις ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Μόνο με το πράσινο φως του ΕΚΑΒ/ΕΚΕΠΥ και εφόσον δεν έχει βρεθεί κρεβάτι σε δημόσια δομή θα μπορούν να χρεώνονται νοσήλια στις ιδιωτικές κλινικές για νοσηλείες ασφαλισμένων σε εντατικές.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ, πλέον είναι υποχρεωτική η αναγγελία του υπευθύνου γιατρού ότι ένας ασθενής χρειάζεται κλίνη ΜΕΘ πριν προχωρήσει στη διαδικασία.

Οι γιατροί των ιδιωτικών κλινικών θα πρέπει να αναγγέλλουν τις νοσηλείες στο σύστημα Διαχείρισης Κλινών ΜΕΘ μέσω ΕΚΑΒ/ΕΚΕΠΥ.

Υποχρεωτική αναγγελία

Ο ΕΟΠΥΥ σημειώνει μάλιστα ότι από 1/9/2020 και στο εξής οι ιατροί των Ιδιωτικών κλινικών έχουν την υποχρέωση να αναγγέλλουν ηλεκτρονικά όλα τα περιστατικά (ασφαλισμένων και δικαιούχων του ν. 4368/16) με αναγκαιότητα αναζήτησης διαθέσιμης κλίνης ΜΕΘ στο σύστημα Διαχείρισης κλινών ΜΕΘ , ώστε να λαμβάνουν υποχρεωτικά ηλεκτρονική έγκριση από το ΕΚΑΒ/ΕΚΕΠΥ, πριν τη νοσηλεία στην Μονάδα και την υποβολή της σχετικής δαπάνης. Και στις περιπτώσεις χρεώσεων νοσηλίου ΜΕΘ στα αρχεία υποβολών δαπανών ιδιωτικών κλινικών, να ελέγχεται συστημικά η έγκριση ή η απόρριψη από ΕΚΑΒ/ΕΚΕΠΥ , μέσω της υφιστάμενης διασύνδεσης .

Στις περιπτώσεις αυτές καταργείται η αποστολή του φυσικού παραστατικού, δηλαδή της βεβαίωσης διακομιδής ΕΚΑΒ, στα απαιτούμενα δικαιολογητικά των συγκεκριμένων περιστατικών απόδοσης δαπάνης νοσηλίων, καθώς ελέγχονται αυτόματα τυχόν περικοπή ή απόδοση της συγκεκριμένης δαπάνης και το
ποσοστό συμμετοχής του δικαιούχου.

 

 

Πηγή: https://www.healthreport.gr/