ΕΟΠΥΥ: Οδύσσεια χιλιομέτρων για να προμηθευτούν ακριβά φάρμακα οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδος! Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Σε Οδύσσεια μετατρέπεται το ταξίδι των βαριά πασχόντων ασθενών από τη Βόρεια Ελλάδα αφού αναγκάζονται να ταξιδεύουν ακόμη και 500 χιλιόμετρα προκειμένου να προσεγγίσουν ένα φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας (καρκίνος – αυτοάνοσα κ.α.) πρέπει να ταξιδεύουν συνολικά 500 χιλιόμετρα προκειμένου να πάρουν τα απαραίτητα σκευάσματά τους.

Μάλιστα η ΠΟΕΔΗΝ δημοσιοποίησε και ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Θεσσαλονίκη βάση της οποίας καρκινοπαθείς από Φλώρινα και άλλες περιοχές, είναι αναγκασμένοι να διανύσουν 500 χιλιόμετρα (μπρος πίσω) για να προμηθεύονται τα ογκολογικά φάρμακα.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ: «Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία των ασθενών με σοβαρές παθήσεις (καρκίνος, αυτοάνοσα κλπ) και σοβαρός ο κίνδυνος για τη ζωή τους με τον τρόπο που τους χορηγούνται τα φάρμακα υψηλού κόστους (ογκολογικά, για αυτοάνοσα νοσήματα κλπ). Χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που όμως είναι λίγα και δεν λειτουργούν σε όλους του νομούς της χώρας».

Ακριβά φάρμακα από τα Νοσοκομεία

Μέχρι το 2015 τα φάρμακα υψηλού κόστους χορηγούνταν και από τα Νοσοκομεία και έτσι η ταλαιπωρία των ασθενών ήταν μικρότερη, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. «Πέρυσι η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε δεσμευθεί για κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων και ανάπτυξης συστήματος «ραντεβού» ειδοποίησης με sms ή email. Τίποτα από όλα αυτά δεν γίνεται.
Η προμήθειά τους κατάντησε σκέτος Γολγοθάς».

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, λόγω έλλειψης φαρμακοποιών ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει αναπτύξει φαρμακεία σε πολλούς νομούς της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπηρετούν 120 Φαρμακοποιοί και η κάλυψη των αναγκών απαιτεί την πρόσληψη άλλων τόσων.

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr