ΕΟΠΥΥ: Ποια δικαιολογητικά να υποβάλετε για να εισπράξετε αποζημίωση για ειδικές θεραπείες

Αλλάζει από 10 Μαΐου η διαδικασία εκτέλεσης και αποζημίωσης ηλεκτρονικών γνωματεύσεων ειδική αγωγής.Η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά για την εκτέλεση των γνωµατεύσεων και την πληρωµή των ασφαλισµένων του ΕΟΠΥΥ, ειδικά των γονέων τα παιδιά των οποίων έχουν ανάγκη τις ειδικές θεραπείες σε εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους κ.λπ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εδώ και µήνες οι γονείς βρίσκονταν σε αναµονή για χρήµατα που διεκδικούσαν από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς, παρά το ότι είχαν πληρώσει οι ίδιοι τις θεραπείες των παιδιών τους, δεν εισέπρατταν την αποζηµίωση από τον Οργανισµό. Αυτό συνέβη επειδή δεν είχαν ενσωµατωθεί οι αλλαγές που έπρεπε στον ΕΟΠΥΥ, δεδοµένου ότι οι επαγγελµατίες του κλάδου της Ειδικής Αγωγής αρνούνταν να πληρώνονται µε voucher.

Τι αλλάζει

Πλέον, για την εκτέλεση των πράξεων, ο δικαιούχος μπορεί να πάει σε οποιοδήποτε θεραπευτή της επιλογής του, προσκομίζοντας την εκτύπωση της ηλεκτρονικής γνωμάτευσης. Το θεραπευτήριο, είτε αφορά φυσικό πρόσωπο είτε αφορά σε εταιρία, συνδέεται με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στην εφαρμογή και εμφανίζει την εγκεκριμένη από τους αρμόδιους ελεγκτές γνωμάτευση.

Αποζημίωση συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ φορέων που παρέχουν υπηρεσίες προνοιακού χαρακτήρα

Για την αποζημίωση, ο δικαιούχος πρέπει να προσκομίσει την απόδειξη παροχής υπηρεσιών που θα λάβει από το θεραπευτήριο, εκτύπωση παραστατικού εκτέλεσης από την εφαρμογή στην οποία αναγράφονται πόσες και ποιες θεραπευτικές πράξεις εκτέλεσε. Η εκτύπωση αυτή υπογράφεται, τόσο από τον θεραπευτή όσο και από τον δικαιούχο (γονιό).

Για να αποζημιωθεί, ο δικαιούχος υποβάλλει στην περιφερειακή διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ που ανήκει αίτημα αποζημίωσης μαζί με τα παραπάνω δικαιολογητικά. Κάθε θεραπευτήριο ειδικής αγωγής, προκειμένου να λάβει κλειδάριθμο πρόσβασης, θα πρέπει να προσκομίσει στην περιφερειακή διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ, στην αρμοδιότητα της οποία ανήκει, αντίγραφο της άδειας άσκησης επαγγέλματος όλων των θεραπευτών που εργάζονται σε αυτό, αντίγραφο της ταυτότητας, το ΑΦΜ και ΑΜΚΑ όλων των θεραπευτών που απασχολεί.

Στη συνέχεια, τα θεραπευτήρια θα αποκτήσουν κωδικούς eΔΑΠΥ από τη ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ, αφού ακολουθήσουν τα βήματα για την εγγραφή στο σύστημα.

Μετά την αρχική απογραφή, κάθε επικαιροποίηση των στοιχείων των θεραπευτών θα πρέπει να πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής eΔΑΠΥ από τον υπεύθυνο του θεραπευτηρίου.

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr/