Νέες οδηγίες προς τους ιατρούς εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) για τις επιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει η βιοτίνη στις εργαστηριακές ανοσολογικές εξετάσεις του θυρεοειδούς.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινή του ανακοίνωση ο ΕΟΦ λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής ΦαρμακοεπαγρύπνησηςΑξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) σχετικά με την Έκθεση Περιοδικής Παρακολούθησης της Ασφάλειας (ΕΠΠΑ) για τη λεβοθυροξίνη (διαδικασία PSUSA/00001860/202201), αναφέρει πως έχουν προκύψει σημαντικές πληροφορίες ασφαλείας σχετικά με τα φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν λεβοθυροξίνη.
ΕΟΦ: Οδηγίες προς τους γιατρούς
Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, η βιοτίνη ενδέχεται να επηρεάζει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ανοσολογικών εξετάσεων του θυρεοειδούς, οι οποίες βασίζονται σε αλληλεπίδραση βιοτίνης/στρεπταβιδίνης.
Αυτές οι εξετάσεις χρησιμοποιούνται ευρέως στην κλινική πρακτική, για τον έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδούς και την προσαρμογή της δοσολογίας της λεβοθυροξίνης.
Ανάλογα με την αρχή μεθόδου ανάλυσης των εργαστηριακών εξετάσεων, τα αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν ψευδώς αυξημένα ή ψευδώς μειωμένα.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μη κατάλληλη διαχείριση των ασθενών ή λανθασμένη διάγνωση.
Ωστόσο, εάν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων της λειτουργίας του θυρεοειδούς δεν συνάδουν με την κλινική εικόνα και/ή άλλες εξετάσεις, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πιθανή επίδραση της βιοτίνης. Να σημειωθεί εδώ ότι η βιοτίνη είναι μια ανήκει στο σύμπλεγμα
Ρωτήστε τακτικά τους ασθενείς σχετικά με τη χρήση βιοτίνης προτού τους ζητήσετε να υποβληθούν σε εξετάσεις λειτουργίας του θυρεοειδούς, τονίζει ο οργανισμός.
Εάν ένας ασθενής λαμβάνει βιοτίνη, ενημερώστε το εργαστηριακό προσωπικό προτού ζητήσετε τις εξετάσεις, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές δοκιμασίες.
Οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν σύσταση να συμβουλεύονται τον γιατρό τους και/ή το εργαστηριακό προσωπικό εάν λαμβάνουν ή έχουν λάβει πρόσφατα βιοτίνη.
Πρέπει επίσης να καθίστανται ενήμεροι ότι άλλα προϊόντα που μπορεί να λαμβάνουν, όπως πολυβιταμίνες ή συμπληρώματα για τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια, θα μπορούσαν επίσης να περιέχουν βιοτίνη και να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων λειτουργίας του θυρεοειδούς τους.
Τι είναι η λεβοθυροξίνη;
Η λεβοθυροξίνη, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, είναι μία συνθετική θυρεοειδική ορμόνη που μετατρέπεται σε τριιωδοθυρονίνη (Τ3) στα περιφερικά όργανα και όπως η ενδογενής ορμόνη, ασκεί συγκεκριμένες επιδράσεις στους Τ3 υποδοχείς.
Η λεβοθυροξίνη έχει εγκριθεί σε ενήλικες και παιδιά για την αντιμετώπιση αρκετών παθήσεων που σχετίζονται με τον υποθυρεοειδισμό, καθώς και στη θεραπεία καταστολής του καρκινώματος του θυρεοειδούς και για διαγνωστική χρήση σε δοκιμασίες λειτουργίας του θυρεοειδούς.
Έχουν εγκριθεί διάφορες φαρμακοτεχνικές μορφές λεβοθυροξίνης (δισκίο, καψάκιο, πόσιμες σταγόνες, κόνις και διαλύτης για ενέσιμο διάλυμα) σε δόσεις που κυμαίνονται από 12,5 μικρογραμμάρια έως 500 μικρογραμμάρια.
Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα από αυθόρμητες αναφορές και από τη βιβλιογραφία σχετικά με την επίδραση της βιοτίνης στις εξετάσεις της λειτουργίας του θυρεοειδούς, τα περισσότερα από τα περιστατικά που περιγράφονται έχουν συμβατή χρονολογία χωρίς συγχυτικούς παράγοντες, τα δε αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων επανήλθαν στο φυσιολογικό μετά την απόσυρση της βιοτίνης ή τη χρήση διαφορετικής μεθόδου δοκιμής, γεγονός που υποδεικνύει αιτιώδη σχέση της αλληλεπίδρασης της βιοτίνης με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων.
Δεδομένης της ολοένα συχνότερης χρήσης συμπληρωμάτων βιοτίνης σε υψηλές δόσεις και της συχνότητας εμφάνισης υποθυρεοειδισμού εξαρτώμενου από τις κατά περιόδους εξετάσεις της λειτουργίας του θυρεοειδούς για την προσαρμογή της δοσολογίας Τ4, υπάρχει σημαντική πιθανότητα εσφαλμένης κλινικής διαχείρισης των εν λόγω ασθενών με βάση τα παραπλανητικά αποτελέσματα των εξετάσεων.
Ο καθορισμός πρόσληψης βιοτίνης είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε καταστάσεις που απαιτούν πιο ακριβή τιτλοποίηση της δόσης λεβοθυροξίνης, όπως σε έγκυες γυναίκες, σε παιδιά, σε ηλικιωμένους και σε ασθενείς που παρακολουθούνται για υπολειμματικό ή υποτροπιάζοντα καρκίνο του θυρεοειδούς.
Εκτός από την παρούσα επικοινωνία, οι πληροφορίες προϊόντος (περίληψη χαρακτηριστικών προϊόντος και το φύλλο οδηγιών χρήσης) των φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν λεβοθυροξίνη, θα αναθεωρηθούν προκειμένου να συμπεριλάβουν την αναφορά στην ενδεχόμενη επίδραση της βιοτίνης στις ανοσολογικές εξετάσεις του θυρεοειδούς.
ΠΗΓΗ: ΕΟΦ
Πηγη: https://www.healthreport.gr/