Επίσημα τέλος στα βιβλιάρια υγείας βάζει το υπουργείο Εργασίας με τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή.
Μετά το μπάχαλο που προκάλεσε, εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ ότι θα πρέπει οι συνταγές φαρμάκων να καταχωρούνται εκτός από ηλεκτρονικά και χειρόγραφα, ενώ θα πρέπει να αναγράφονται και στα παλιά κατηργημένα βιβλιάρια του ΙΚΑ, η κυβέρνηση επίσπευσε τις διαδικασίες κατάργησης των βιβλιαρίων υγείας.
Έτσι σύμφωνα με την τροπολογία, καταργείται πλέον και οριστικά η χρήση του έντυπου βιβλιαρίου υγείας, καθώς, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, έχει πλέον θεσπιστεί ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και καταχώρησης των δεδομένων υγείας στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.
Να σημειωθεί εδώ ότι οι ασφαλισμένοι που λαμβάνουν Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα διατηρήσουν το βιβλιάριο υγείας τους.
Τι αλλάζει για τους ασθενείς
Ο ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θεσμοθετείται με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας,θα περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά δεδομένα των ασφαλισμένων όπως θεραπείες, φάρμακα, νοσηλείες, εξετάσεις κλπ. καθ’ όλη τη διαδικασία περίθαλψής του. Το περιεχόμενο του ΑΗΦΥ τηρείται ισοβίως και είναι ενιαίο και υποχρεωτικό σε εθνικό επίπεδο. Υπεύθυνο για τη σύσταση, λειτουργία και επεξεργασία του φακέλου είναι το υπουργείο Υγείας.
Ο ΑΗΦΥ ενεργοποιείται από τον οικογενειακό γιατρό, στον οποίο ο λήπτης υπηρεσιών υγείας είναι εγεγγραμμένος ή από οποιονδήποτε γενικό γιατρό, παθολόγο ή παιδίατρο, πιστοποιημένο και εξουσιοδοτημένο από το σύστημα αρχειοθέτησης του ΑΗΦΥ.
Να σημειωθεί ότι ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας δημιουργείται με την πρώτη επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό στον οποίο έχει εγγραφεί ο ασφαλισμένος. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1,8 εκατ. εγγραφές σε οικογενειακούς γιατρούς αλλά έγιναν μόνο 200.000 επισκέψεις σε γιατρούς, όσοι είναι δηλαδή και οι φάκελοι.
Πρόσβαση θα έχουν στον ατομικό φάκελο τόσο οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί (για να βλέπουν τις συνταγές που εκτελέστηκαν), όσο και οι ίδιοι οι πολίτες με κωδικούς που θα τους δοθούν, και έτσι θα μπορούν να μπαίνουν ακόμη και από το σπίτι τους να βλέπουν τι εξετάσεις έχουν κάνει, τι φάρμακα πήραν κ.λ.π. αλλά και να διαπιστώνουν εάν παρανόμως έχουν χρεωθεί στον ΑΜΚΑ τους φάρμακα ή άλλες υπηρεσίες.
Πηγη:https://www.healthreport.gr/