Επί ποδός οι γιατροί για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Τι θα γίνει με το gatekeeping

Σε συναγερμό είναι οι γιατροί αλλά και τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου με αφορμή τις αλλαγές που προετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Άλλωστε προβλέπονται αλλαγές και στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών αλλά στον τρόπο με τον οποίο θα συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ.
Τι θα γίνει με το gatekeeping στην Πρωτοβάθμια

Αυτό που ανησυχεί τον ιατρικό κλάδο είναι το λεγόμενο gatekeeping. Η παραπομπή δηλαδή των ασθενών από τον οικογενειακό γιατρό σε εξειδικευμένο γιατρό.
Ένα σύστημα που είχε επιχειρηθεί να εφαρμοσθεί και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αποσύρθηκε τελικώς λόγω των αντιδράσεων. Άλλωστε η χώρα μας διαθέτει χιλιάδες εξειδικευμένους γιατρούς και οι ασθενείς με βάση και το νόσημα από το οποίο πάσχουν, επισκέπτονται την ανάλογη ειδικότητα.

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και γενικότερα η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες δέχτηκε πλήθος αντιδράσεων για την πιθανότητα να εφαρμοσθεί το gatekeeping. Ένα σύστημα το οποίο είχε υπαινιχθεί ότι θα εφαρμοσθεί σε τοποθετήσεις του και ο υπουργός Υγείας. Φαίνεται ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr ότι η παραπομπή θα περιορισθεί μόνο ως προς την εισαγωγή των ασθενών στα νοσοκομεία και όχι για να επισκεφθούν γιατρό άλλης ειδικότητας.

Αμοιβές με άλλο τρόπο για τους οικογενειακούς γιατρούς

Άλλωστε η κυβέρνηση γνωρίζει πως η υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου θα ήταν κόκκινο πανί για τον ιατρικό κόσμο και ειδικά σε μία παρατεταμένη …προεκλογική περίοδο.

“Είμαστε υπέρ του προσωπικού γιατρού και δεν μπορούμε να δεχθούμε σε καμία περίπτωση ένα gatekeeping για την παραπομπή από τον έναν γιατρό στον άλλο. Είναι ένα σύστημα που θα δημιουργήσει γραφειοκρατία και θα επιδεινώσει την υγεία των πολιτών οι οποίοι σήμερα μπορούν να επισκέπτονται όποιον γιατρό επιθυμούν και έχουν ανάγκη” λέει στο HealthReport.gr ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ιατρών (ΠΟΣΚΕ) Φώτης Πατσουράκος.
Οι αλλαγές στους γιατρούς στην Πρωτοβάθμια

Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr αναμένεται να λάβει έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, προβλέπει σειρά αλλαγών ειδικά για τους γιατρούς που θα προσφέρουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ειδικότερα:

-Με βάση τις ρυθμίσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν τον οικογενειακό τους γιατρό ο οποίος θα αναλάβει όλη την αρχική φροντίδα της υγείας τους πριν φθάσουν στο νοσοκομείο.

-Θα είναι υπεύθυνοι και για τις προληπτικές εξετάσεις στις οποίες θα τους παραπέμπουν εάν το κρίνουν σκόπιμο.

-Θα εκδίδουν και τα σχετικά παραπεμπτικά για τις διαγνωστικές εξετάσεις

-Θα εκδίδουν και παραπεμπτικό για εισαγωγή σε νοσοκομείο διαφορετικά ο ασφαλισμένος δεν θα μπορεί να μπει

-Θα πρόκειται για ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο και θα αμείβονται

-Θα καταργηθεί το σημερινό μοντέλο των συμβάσεων των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ οι οποίοι πληρώνονται με βάση την κάθε επίσκεψη

-Το νέο μοντέλο των αμοιβών θα προβλέπει πληρωμή κατ’ άτομο, δηλαδή ανά ασθενή, ενώ σύμφωνα με πηγές του HealthReport.gr, αναμένεται να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς ώστε να εγγράψουν στη λίστα τους όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες για τους οποίους θα λειτουργούν ως οικογενειακοί γιατροί.

-Με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων πολιτών, οι γιατροί θα μπορούν να αμείβονται και περισσότερο.

 

 

Πηγή: https://www.healthreport.gr