Επί ποδός οι ιδιώτες γιατροί για τις απειλές Άδωνι περί αποκλεισμού στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση – Με ποια άλλα μέτρα προειδοποιεί

Αποκλεισμό από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά ακόμη και επίταξη των ιδιωτών γιατρών από την κυβέρνηση

Με αποκλεισμό από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά ακόμη και με επίταξη απειλούνται οι ιδιώτες γιατροί από τον υπουργό Υγείας.

Με απειλές προς κάθε κατεύθυνση και ιδιαιτέρως στους ιδιώτες γιατρούς απαντά ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην έλλειψη των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και τις δημόσιες μονάδες υγείας ιδιαίτερα στις νησιωτικές και τις άγονες περιοχές.

Ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του που προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση, προειδοποίησε τους ιδιώτες γιατρούς ότι θα τους αποκλείσει από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στην περίπτωση που δεν στηρίξουν το δημόσιο σύστημα υγείας παρέχοντας τις υπηρεσίες τους.

Το επιχείρημα του είναι ότι πολλές θέσεις που προκηρύσσονται σε διάφορες περιοχές της χώρας βγαίνουν άγονες, καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον από το ιατρικό προσωπικό της χώρας να καλυφθούν τα κενά.

Στο πλαίσιο αυτό ο Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποιεί ότι θα αποκλείσει από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση τους γιατρούς που δεν συμβάλλουν στο ΕΣΥ, γεγονός βέβαια που σημαίνει ότι όσοι ασθενείς τους επισκέπτονται θα μπορούν να παίρνουν τη συνταγή και τη σύσταση για συγκεκριμένα φάρμακα, αλλά δεν θα μπορούν να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Κάτι που σημαίνει επίσης ότι οι ασθενείς θα πρέπει να αναζητούν αλλού ηλεκτρονική συνταγή και όπως όλα δείχνουν σε δημόσιες δομές. Άγνωστο παραμένει πως ακριβώς θα το εφαρμόσει το μέτρο αυτό ο υπουργός Υγείας, καθώς εάν οι ασθενείς δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα τους από τους ιδιώτες, θα πρέπει να πηγαίνουν στις δημόσιες δομές όπου υπάρχει αναμονή ενώ λείπει και ιατρικό προσωπικό.
Ιδιώτες γιατροί: Το τελεσίγραφο Άδωνι Γεωργιάδη

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για μέτρα που θα λάβει για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της έλλειψης ενδιαφέροντος από ιδιώτες γιατρούς για το ΕΣΥ, γι’ αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες ρυθμίσεις που να τιμωρούν ουσιαστικά το ιατρικό σώμα. Μεταξύ όσων φημολογούνται είναι και η επίταξη, που είχε αξιοποιηθεί εν μέσω πανδημίας που ήταν μία έκτακτη ανάγκη για τη χώρα.

Πάντως πρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση την οποία μάλιστα θα θεσμοθετήσει ο υπουργός υγείας με υπουργική απόφαση, όπως ο ίδιος δήλωσε. Οι τοποθετήσεις Άδωνι Γεωργιάδη έχουν προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις στην ιατρική κοινότητα.

«Θα το λύσουμε και θα γίνει σχετική ανακοίνωση με την έκδοση της υπουργικής αποφάσεως» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Ήδη πάντως Ιατρικοί Σύλλογοι και Ιατρικές Ενώσεις ετοιμάζονται να απαντήσουν στον υπουργό Υγείας, αφού πρόκειται άλλωστε για μία πρωτοφανή απόφαση να υποχρεώνονται ιδιώτες να συμβάλουν υποχρεωτικά στο δημόσιο σύστημα, ειδικά όταν δεν υπάρχουν έκτακτες ανάγκες όπως είναι η πανδημία.

Ο κλάδος πάντως αναμένεται να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου εάν κληθεί επισήμως από τον υπουργό Υγείας.

 

 

Πηγη: https://www.healthreport.gr