Επί τάπητος οι στρεβλώσεις & αδυναμίες του νόμου για HTA

Οι δράσεις που οφείλουν να γίνουν αλλά και οι στρεβλώσεις καθώς και οι αδυναμίες του πρόσφατου ψηφισθέντα νόμου για την αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας και την διαπραγμάτευση , συζητήθηκαν σε εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα «Αξιολόγηση και Αποζημίωση φαρμάκων: Νέα δεδομένα» , που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση φαρμακοβιομηχανίας στο Πολεμικό Μουσείο.

Στην ημερίδα, μεταξύ άλλων , ήταν ομιλητές οι καθηγητές κ. Δημήτρης Κούβελας, κ. Ιωάννης Υφαντόπουλος καθώς και επιστήμονες των Οικονομικών της Υγείας .

Αναλύθηκαν διεξοδικά οι ρυθμίσεις και οι δράσεις που οφείλουν να γίνουν,( σύμφωνα με τον πρόσφατο ψηφισθέντα νόμο για την αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας και τη διαπραγμάτευση,ειδικά και μόνο για τοφάρμακο), προκειμένου να μπει σε αποζημίωση ένα νέο φάρμακο ,αλλά και να επαναξιολογηθούν και να τύχουν και πάλι αποζημίωσης τα ήδη αποζημιούμενα φάρμακα.

Παράλληλα έγιναν παρατηρήσεις αναφορικά με στρεβλώσεις και αδυναμίες του σχετικού ψηφισθένος νόμου, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής :

1) Η επιδημιολογία εξετάζει την κοινωνία ως ασθενή με πολλές ασθένειες και προσπαθεί να ποσοτικοποιήσει.

2) Δεν υπάρχει τμήμα στη φαρμακευτική σχολή μαθημάτων επιδημιολογίας ,αλλά ούτε και στην ιατρική σχολή .

3) Δεν υπάρχουν αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας, καθώς δεν γίνονται μελέτες

4)Πως λοιπόν θα χρησιμοποιηθούν επιδημιολογικά δεδομένα για την αξιoλόγηση και διαπραγμάτευση;

5)Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) έχει λάβει νομοθετική πρωτοβουλία έκδοσης εφαρμοστικής οδηγίας –κανόνες για την αξιολόγηση των φαρμάκων, αναφορικά με το κλινικό κομμάτι των φαρμάκων με οδηγίες, εξαιρέσεις κ.λ.π
Θα το λάβουμε υπ όψιν στην Ελλάδα όταν εκδοθούν, μάλλον εντός του 2019 (guide lines της Euneta) , η μήπως νομοθετούμε τώρα άτοπα ;

6)Δεν υπάρχουν registries στην Ευρώπη, παρά μόνο στις ΗΠΑ.

7)Άλλο το μητρώο ασθενών ,άλλο το registry το οποίο είναι τύπος μελέτης και εργαλείο έρευνας. Τα registries υποχρεωτικά πρέπει να συνδέονται συνδέονται με το φάκελο υγείας του ασθενούς .

8)Χρειαζόμαστε καλούς κλινικούς γιατρούς, με πολύ καλή κουλτούρα στο φάρμακο.

9)Καταστρατηγείται η ευρωπαϊκή οδηγία περί διαφάνειας ,καθώς στο νόμο προβλέπεται η σιωπηρή απόρριψη ,χωρίς αιτιολόγηση και χωρίς διαδικασία ένστασης ,ενώ υπάρχει προσφυγή στα Διοικητικά δικαστήρια!!!

 

Πηγη:http://www.healthweb.gr