Ο καθηγητής κ. Πολύζος επεσήμανε ότι, πέραν του εθνικού προγράμματος υγείας, χρειάζονται εθνικά προγράμματα και για καρδιαγγειακά ή άλλα νοσήματα
Το ζήτημα διαχείρισης των χρόνιων νοσημάτων και των ασθενών ανέδειξε με την παρέμβασή της η Παρασκευή Μιχαλοπούλου, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), όπως σκιαγράφησε μέσα από την οδύσσεια ενός ογκολογικού ασθενούς.
«Πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν την ευαλωτότητα του ασθενούς» δήλωσε χαρακτηριστικά και απαρίθμησε όσα καλείται να αντιμετωπίσει, εκκινώντας από τη συγκέντρωση με άλλους ασθενείς την ίδια ώρα στους διαδρόμους τους νοσοκομείου και την αναμονή για τις αιματολογικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα, τον γιατρό που θα τα ελέγξει και θα προκρίνει τη χημειοθεραπεία, τη μετάβαση μετά σε ένα υποστελεχωμένο τμήμα ειδικής θεραπείας… «Άρα καθυστέρηση και ένας ασθενής καταπονημένος από την ασθένεια και τις νοσοκομειακές συνθήκες που μπορεί να γυρίσει σπίτι του χωρίς καν να λάβει τη θεραπεία του».
Σύμφωνα με την κ. Μιχαλοπούλου, είναι ζωτικής σημασίας οι ογκολογικοί ασθενείς να μπουν στα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων για θέματα διάφορα του κόστους που είναι όμως ουσιαστικά για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.
Κατά την τοποθέτησή της για το ζήτημα των ασθενών με καρκίνο και άλλα χρόνια νοσήματα, η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε ειδικά στις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Σωτηρία» της οποίας προΐστατο έως και την ανάληψη της κυβερνητικής θέσης, όπου οι ογκολογικοί ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με ένα σωστά δομημένο σύστημα που μειώνει τους χρόνους αναμονής σχετικά με εξετάσεις και θεραπείες. «Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων, αναδεικνύεται η σημασία κατάλληλης και έγκαιρης φροντίδας της υγείας των χρόνιων ασθενών. Από πλευράς μας, συνομιλούμε με όλες τις Ενώσεις Ασθενών για να υπερβούμε θέματα που μπορούν να ξεπεραστούν» πρόσθεσε, κλείνοντας πως «είμαστε ασθενοκεντρικοί, πρέπει να γίνουμε συνεργατικοί ώστε να του παρέχουμε την αίσθηση ικανοποίησης και ασφάλειας».
Πηγη: https://www.ygeiamou.gr/