Επαναστατική έρευνα για το διαβήτη τύπου 1

Βρετανοί ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν βρει έναν τρόπο να αποτρέψουν την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1 σε βρέφη, που διατρέχουν κίνδυνο και έχουν ξεκινήσει μία επαναστατική έρευνα.

Η βασική ιδέα είναι να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών, δίνοντάς τους ινσουλίνη σε σκόνη από την ηλικία των 6 μηνών έως την ηλικία των 3 ετών. Η έρευνα πραγματοποιείται στις κλινικές μητρότητας στο Berkshire, το Buckinghamshire, το Milton Keynes και το Oxfordshire.

Πρόκειται για μία τυχαιοποιημένη, διπλή, τυφλή μελέτη. Δηλαδή, οι μισοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη θα λάβουν ινσουλίνη, ενώ οι άλλοι μισοί θα πάρουν μια σκόνη ψευδοφαρμάκου, που δεν περιέχει φάρμακο. Φυσικά, ούτε οι ερευνητές ούτε οι συμμετέχοντες θα γνωρίζουν ποιοι έλαβαν το πραγματικό φάρμακο και ποιοι όχι.

Γενικά, θεωρείται ότι ένα στα 100 μωρά έχει γονίδια που το θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης τύπου 1, που είναι γνωστός και ως ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης.

Οι ερευνητές λένε μια εξέταση αιμοπεταλίων, που γίνεται συνήθως στα νεογνά για να εντοπίσει άλλες καταστάσεις θα μπορούσε επίσης να ανιχνεύσει αυτά τα γονίδια, ώστε να εντοπιστούν εγκαίρως ποια βρέφη κινδυνεύουν για διαβήτη τύπου 1. Επιδιώκουν να ελέγξουν περίπου 30.000 βρέφη για να εντοπίσουν ποια κινδυνεύουν και να συμμετέχουν στην έρευνα.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης του διαβήτη τύπου 1. Άλλοι ερευνητές έχουν δοκιμάσει αν η χορήγηση ενός διαφορετικού φαρμάκου, που ονομάζεται μετφορμίνη, στην παιδική ηλικία μπορεί να συγκρατήσει τον διαβήτη. Όμως, δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία, το JDRF για το διαβήτη τύπου 1, το Diabetes UK και το Wellcome Trust, καθώς και το Leona M και το Harry B Helmsley Charitable Trust. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: www.ingr1d.org.uk.

 

Πηγη:https://virus.com.gr