Επαναστατική εξέλιξη για εμβόλια χωρίς βελόνες

Το στοματικά χορηγούμενο εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει εκατομμύρια ανθρώπους από την ηπατίτιδα Β. Τα από του στόματος εμβόλια είναι ασφαλέστερα και λιγότερο ακριβά από τις ενέσεις. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές συνεχώς αναζητούν τρόπους για να παράγουν ένα από του στόματος εμβόλιο που να είναι επαρκώς αποτελεσματικό. Τώρα, οι φυσικοί του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης έδωσαν στους ιολόγους μια «συνταγή» για τη βελτίωση των σταγόνων εμβολίων χρησιμοποιώντας μεθόδους από τον κόσμο της νανοφυσικής.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από ηπατίτιδα Β κάθε χρόνο. Εκατοντάδες χιλιάδες πεθαίνουν. Και τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα. Λόγω του υψηλού κόστους και των σταθερών περιβαλλοντικών συνθηκών που απαιτούνται για την αποθήκευση εμβολίων, πολλοί άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν εμβολιάζονται κατά αυτού του επικίνδυνου ιού. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές εργάζονται για να παράγουν μια σταγόνα ή κονιοποιημένη μορφή εμβολίου από το στόμα. Οι στοματικοί εμβολιασμοί είναι φθηνότεροι και πιο εύκολοι από τις ενέσεις. Ωστόσο, η ανάπτυξη ενός επαρκώς αποτελεσματικού από του στόματος εμβολίου ηπατίτιδας Β έχει μέχρι στιγμής ξεφύγει από τους ερευνητές.

Μια κοινή συνεργασία από φυσικούς στο Ινστιτούτο Niels Bohr, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο μαζί με το Ινστιτούτο Butantan εισήγαγε μια τεχνική στον φαρμακευτικό κόσμο που απλά θα μπορούσε να κάνει το τέχνασμα και να οδηγήσει σε ένα βέλτιστο εμβόλιο από του στόματος για την ηπατίτιδα Β.

“Έχουμε χρησιμοποιήσει μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται συνήθως στη φυσική στερεάς κατάστασης για να διερευνήσει πώς συμπεριφέρεται το εμβόλιο μέσα σε ένα συγκεκριμένο τύπο εγκλεισμού σε κάψουλα. Αυτό έχει αποδώσει κρίσιμες πληροφορίες που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν. Όταν οι επιστήμονες μπαίνουν πέρα ​​από τη ζώνη άνεσής μας και αναπτύσσουν η μία την άλλη η γνώση σε όλους τους κλάδους, μπορούν να προκύψουν εντελώς νέες δυνατότητες “, λέει ο Heloisa Bordallo, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Niels Bohr και ένας από τους δύο κύριους συντάκτες του ερευνητικού άρθρου που μόλις δημοσιεύθηκε σε επιστημονικές εκθέσεις .

Τρισδιάστατη διορατικότητα

Μία σημαντική πρόκληση να παρασκευαστεί ένα από του στόματος εμβόλιο είναι να το ενθυλακώσει σε ένα υλικό που μπορεί να αντέξει τις σκληρές συνθήκες του πεπτικού μας συστήματος, για να προστατεύσει το εμβόλιο από το να καταστραφεί πριν φτάσει στον προορισμό του στον οργανισμό. Οι συνεργαζόμενοι συνεργάτες της ερευνητικής ομάδας της Βραζιλίας γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι το υλικό σίλικας SBA-15 είναι κατάλληλο για να εγκλωβίσει ένα εμβόλιο ηπατίτιδας Β. Ωστόσο, δεν ήξεραν ακριβώς πώς το υλικό προστατεύει το εμβόλιο. Δεν ήταν επίσης βέβαιοι για το γιατί το εμβόλιο τους δεν ήταν πάντα εντελώς αποτελεσματικό.

Αυτό είναι όπου η ομάδα των Δανών φυσικών μπήκε στην εικόνα. Χρησιμοποιώντας μια ειδική τεχνική που συνδυάζει την απεικόνιση ακτίνων Χ και νετρονίων , οι ερευνητές του ινστιτούτου Niels Bohr ήταν σε θέση να παράγουν εικόνες 3-D από το εσωτερικό του πυριτίου SBA-15. Σημείωσε ένα σημαντικό βήμα στη χρήση αυτής της τεχνικής για την ανάπτυξη φαρμάκων. Η απεικόνιση επιτρέπει στους ερευνητές να δουν πώς συμπεριφέρεται το εμβόλιο μέσα στο διοξείδιο του πυριτίου, μέχρι την κλίμακα σωματιδίων. Μεταξύ άλλων, ήταν σε θέση να δουν ότι το εμβόλιο είχε την τάση να συσσωρεύεται εντός του πυριτίου, καθιστώντας το λιγότερο αποτελεσματικό.

“Τώρα γνωρίζουμε τι κάνει το εμβόλιο λιγότερο αποτελεσματικό και πώς να το βελτιστοποιήσουμε. Γνωρίζουμε ακριβώς πόσο εμβόλιο θα πρέπει να τοποθετηθεί στην κάψουλα πυριτίου για να λειτουργήσει καλύτερα στο σώμα και οι κλινικές δοκιμές μπορούν να ερμηνευτούν καλύτερα”, εξηγεί η Heloisa Bordallo.

 

 

Πηγη:https://www.healthweb.gr/