Επαναστατική εξέταση αίματος «μετρά» τον πόνο !

Αμερικανοί ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα επαναστατικό τεστ, που αντικειμενικά μετρά στο αίμα συγκεκριμένους βιοδείκτες, που συνδέονται με τον πόνο!

Η εξέταση θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να θεραπεύσουν καλύτερα τους ασθενείς με ιατρική ακριβείας και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάχρησης των οπιούχων φαρμάκων στις ΗΠΑ.

Η σχετική έρευνα έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής Alexander Niculescu και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Nature Molecular Psychiatry.

O Αμερικανός καθηγητής Alexander Niculescu

Οι ερευνητές πέτυχαν να προσδιορίσουν στο αίμα βιοδείκτες, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν ώστε να προσδιοριστεί αντικειμενικά πόσο σοβαρός είναι ο πόνος ενός ασθενούς. «Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα αντικειμενικό μέτρο του πόνου, καθώς ο πόνος είναι μια υποκειμενική αίσθηση», ανέφερε ο Niculescu.

Όπως η γλυκόζη χρησιμεύει ως βιοδείκτης για τον διαβήτη, αυτοί οι βιοδείκτες επιτρέπουν στους γιατρούς να εκτιμήσουν τη σοβαρότητα του πόνου, που βιώνει ο ασθενής και να παρέχουν θεραπεία με αντικειμενικό τρόπο. Εκτός από την παροχή αντικειμενικής μέτρησης του πόνου, η εξέταση βοηθά τους γιατρούς να προσδιορίσουν ποια θεραπεία ταιριάζει σε κάθε ασθενή.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η χρήση της εξέτασης θα συμβάλει όχι μόνο στην εξατομικευμένη θεραπεία του πόνου, αλλά και στην αντιμετώπιση της επιδημίας χρήσης οπιούχων φαρμάκων στις ΗΠΑ. «Η κατάχρηση των οπιοειδών συνέβη επειδή δεν υπήρχε κανένα αντικειμενικό μέτρο αν κάποιος έπασχε από πόνο ή πόσο σοβαρός ήταν πόνος», σημείωσε ο Niculescu.

Με τη χρήση της εξέτασης οι γιατροί θα μπορούν να προσδιορίζουν ποια είναι η καλύτερη θεραπεία και οι ερευνητές βρήκαν ότι συχνά αυτή είναι ένα μη οπιούχο φάρμακο. «Βρήκαμε κάποιες χημικές ενώσεις, που έχουν χρησιμοποιηθεί για δεκαετίες για να θεραπεύσουν άλλα καταστάσεις και ταιριάζουν με τους βιοδείκτες. Μπορούμε να ταιριάξουμε τους βιοδείκτες με υπάρχοντα φάρμακα ή φυσικές ενώσεις, που θα μειώσουν ή θα εξαλείψουν την ανάγκη χρήσης οπιούχων», κατάληξε.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/