Επιζώντες της covid-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο για ψυχικές νόσους

Σε έρευνα, σχεδόν το 20% των ανθρώπων έλαβε διάγνωση ψυχικής νόσου εντός 90 ημερών από τη λοίμωξη με COVID-19.

Ερευνητές του University of Oxford, αναφέρουν τις πρώτες μεγάλης κλίμακας ενδείξεις ότι επιζώντες από την COVID-19.έχουν αυξημένο κίνδυνο ψυχικών νόσων.

H  έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Lancet Psychiatry, και χρησιμοποίησε ηλεκτρονικά αρχεία 69 εκατομμυρίων ανθρώπων στις ΗΠΑ περιλαμβανομένων 62.000  περιστατικών COVID-19.

Τους 3 μήνες μετά το θετικό τεστ για COVID-19, 1 στους 5 επιζώντες φάνηκε να έχει λάβει διάγνωση άγχους. κατάθλιψης ή αϋπνίας για πρώτη φορά. Ήταν δυο φορές πιο πιθανό σε σχέση με άλλες ομάδες  ασθενών την ίδια περίοδο.

Διάγνωση άνοιας μπορεί επίσης ενδεχομένως να είναι πρόβλημα ψυχικής υγείας. Η COVID-19 επίσης συνδέθηκε με περισσότερες νέες ψυχιατρικές διαγνώσεις σε ανθρώπους με ιστορικό ψυχικών προβλημάτων.

Γενικά. σχεδόν το 20% των ανθρώπων έλαβε διάγνωση ψυχικής νόσου εντός 90 ημερών από τη λοίμωξη με COVID-19.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με προϋπάρχουσα ψυχιατρική διάγνωση  είχαν 65% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με  COVID-19 σε σχέση με όσους δεν είχαν τη διάγνωση, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τη νόσο.

Ο Dr Max Taquet, δήλωσε ότι το εύρημα ήταν απρόσμενο και χρειάζεται έρευνα. Στο μεταξύ η ύπαρξη ψυχικής νόσου θα πρέπει να προστεθεί στη λίστα παραγόντων κινδύνου για την COVID-19.

Πηγές: The Lancet Psychiatry.

 

Πηγή: https://www.iatronet.gr/