Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η χρήση των ψυχοδραστικών φαρμάκων

Σήμα κινδύνου “κρούουν” οι ειδικοί για την κατάχρηση των ψυχοδραστικών φαρμάκων με ηρεμιστικές, υπνωτικές, αγχολυτικές, αντισπασμωδικές, αναισθητικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες. Τα σκευάσματα αυτά, γνωστά κι ως βενζοδιαζεπίνες, έχουν ένδειξη συνταγογράφησης για την αντιμετώπιση του άγχους και χορηγούνται για βραχέα χρονικά διαστήματα.

Αν και δεν υπάρχουν φαρμακοεπιδημιολογικά δεδομένα που να το επιβεβαιώνουν, υπάρχουν ενδείξεις ότι γίνεται κατάχρηση των ουσιών αυτών σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και στη χώρα μας, οδηγώντας σε εξάρτηση και εθισμό με επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία. Πλέον επιρρεπείς στην κατάχρηση των βενζοδιαζεπινών εκτιμάται πως είναι οι γυναίκες μεγάλης ηλικίας.

“Οι βενζοδιαζεπίνες είναι γενικά ασφαλή φάρμακα, όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Όταν γίνεται κατάχρησή τους, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για εθισμό και εξάρτηση των ασθενών, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν διαταραχές ύπνου και σύνδρομο στέρησης που μπορεί να εκδηλωθεί με τρόμο, απώλεια όρεξης, ναυτία, ζάλη, αίσθημα κόπωσης κ.ά. Επίσης, όταν γίνεται συνδυασμός των βενζοδιαζεπινών με άλλα φάρμακα ή ουσίες που προκαλούν καταστολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (βαρβιτουρικά, αντιεπιληπτικά, οπιοειδή, αλκοόλ κ.λπ.), μπορεί να προκληθεί βραδύπνοια ή άπνοια δυνητικά θανατηφόρες” αναφέρει η επίκουρη καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Χρύσα Πουρζιτάκη.

Η καθηγήτρια εξηγεί ότι δεν υφίσταται φυσιολογική φαρμακολογική εξάρτηση. Αντίθετα, πρόκειται για παθολογική κατάσταση, στην οποία μπορεί να περιέλθει ένας ασθενής που κάνει κατάχρηση βενζοδιαζεπινών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

“Τα ενδεικτικά συμπτώματα είναι η εκδήλωση συνδρόμου στέρησης σε απουσία χορήγησης, καθώς και η επιδείνωση της αγχώδους ή καταθλιπτικής συνδρομής, ο τρόμος και οι διαταραχές μνήμης” σημειώνει η κα Πουρζιτάκη. Για να αντιμετωπίσει κάποιος μία κατάσταση που συνδέεται με κατάχρηση των βενζοδιαζεπινών, ρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό ψυχίατρο. “Είναι ο μόνος που θα προσεγγίσει το ζήτημα σωστά φαρμακολογικώς και ψυχοθεραπευτικώς” επισημαίνει η καθηγήτρια.

Το θέμα αυτό αναπτύσσει σε ομιλία με τίτλο «Xanax, Lexotanil & co. Χρήση και κατάχρηση των βενζοδιαζεπινών σήμερα» η κα Πουρζιτάκη κατά τη διάρκεια του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, σε διοργάνωση του του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Πηγη:https://virus.com.gr