Επικαιροποιημένη εγκύκλιος για την προστασία της Δημόσιας Υγείας

Σε νέα κοινοποίηση, μετά από τροποποιήσεις, της εγκυκλίου για τη λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως οι πυρκαγιές, προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας. Μαζί επανακοινοποιήθηκαν  και οι Οδηγίες για την προστασία της υγείας των κατοίκων  κατά την επιστροφή τους στις πυρόπληκτες περιοχές και κατοικίες,

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της Γενικής Γραμματείας να συνδράμει στη διαχείριση της τραγωδίας, επεσήμανε άμεσες ενέργειες, δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες, που αφορούν μέτρα πρόληψης των συνεπειών των πυρκαγιών, μετά από τεκμηριωμένες προτάσεις   επιστημονικών και άλλων φορέων.

Κοινοποιήθηκαν τα άμεσα μέτρα που οφείλουν να υλοποιήσουν οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και ιδιαίτερα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής.

Χθες Τρίτη έγινε νέα κοινοποίηση με τροποποίηση της παραπάνω εγκυκλίου,  ενώ έγιναν προσθήκες μετά από νέες συστάσεις επιστημονικών φορέων, με αναφορά σε θέματα ελέγχου μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα και αμιάντου στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Έχει ήδη υπάρξει ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ σχετικά με την καταλληλότητα του νερού στο υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής, καθώς και επικοινωνία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που λειτουργεί τους σταθμούς μέτρησης του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, με στόχο την άμεση ενημέρωση των αποτελεσμάτων των ελέγχων.

«Οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ, βρίσκονται σε ετοιμότητα για την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων Δημόσιας Υγείας, συμμετέχοντας μαζί με τους υπόλοιπους  δημόσιους και κοινωνικούς φορείς στην άμεση  και ασφαλή επιστροφή των κατοίκων των πληγέντων περιοχών, στα σπίτια τους», σημειώνει ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.

 

Πηγη:https://virus.com.gr