Επιστολή στον πρωθυπουργό για τον εξαερισμό στους κλειστούς χώρους

Ο εξαερισμός και ο καθαρισμός του αέρα εσωτερικών χώρων είναι δυνατόν να ελαττώσει τη διασπορά του κοροναϊού, όπως επισημαίνεται σε επιστολή της η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ) προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ.

Μείζονος σημασία κρίνεται η χρήση καθαριστών αέρα εσωτερικού χώρου και αποτελεσματικών συστημάτων εξαερισμού, σύμφωνα με την ΕΝΘΕ με βάση εισήγηση του κ. Κωνσταντίνου Σιούτα, Fred Champion Professor, Department of Civil & Environmental Engineering, University of Southern California, επίτιμου μέλους της Ένωσης. Επιστολή προς Πρωθυπουργό

Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο που μπορέι να βάλει «φρένο» στην μετάδοση από τους ασυμπτωματικούς ανθρώπους, καθώς έχει αποδειχτεί ότι μεταφέρουν την ασθένεια εξίσου με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Με δεδομένο ότι η προστασία που προσφέρει η μάσκα δεν είναι «αλεξίσφαιρη»,  σύμφωνα με μελέτες, όταν μιλάμε ή ακόμα και όταν εκπνέουμε αέρα εκπέμπουμε πάρα πολύ μικρά σωματίδια.  Τα σωματίδια είναι πιθανόν να μικραίνουν ακόμα περισσότερο σε ένα  χώρο με συγκεκριμένες συνθήκες (θερμοκρασία , υγρασία ,κ.ά.), ελαττώνοντας την αποτελεσματικότητα της μάσκας να πέφτει και να τα εισπνέουμε.  Τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται σε κλειστούς χώρους όπως ΜΜΜ, χώρους εστίασης , σχολεία όπου υπάρχει δηλαδή μεγάλη συγκέντρωση κόσμου.

Ελλείψει εμβολίου, «τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, όπως η τήρηση φυσικών αποστάσεων, το πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή συμφόρησης του πλήθους, και η χρήση μάσκας προσώπου» είναι η ενδεδειγμένη λύση, σύμφωνα με τον κ. Σιούτα..

Η θέση του κ. Σιούτα δεν είναι αφοριστική αφού παραδέχεται ότι «η χρήση μάσκας προσώπου έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά και περιορισμούς. Αν και οι μάσκες είναι πολύ αποτελεσματικές στο φιλτράρισμα σωματιδίων μεγαλύτερων από 5 μικρόμετρα, η αποτελεσματικότητα τους μειώνεται στο 50% ή ακόμα λιγότερο για μικρότερα σωματίδια, ακόμη και αν ένα άτομο φοράει την μάσκα σφιχτά».

Ωστόσο, για παν ενδεχόμενο γιατί «μια διαρροή μόλις 2% στη μάσκα προσώπου μειώνει αυτή την αποτελεσματικότητα αφαίρεσης σωματιδίων σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από 50%», εκτιμάται ότι  «ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθούν δραστικά οι συγκεντρώσεις ακόμη και πολύ μικρών σωματιδίων σε εσωτερικούς χώρους είναι ο εξαερισμός σε συνδυασμό με τη χρήση φορητών καθαριστών αέρα (portable air purifiers)», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σιούτας.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr