Επιστρέφουν οι χειρόγραφες συνταγές και τα καταργημένα βιβλιάρια στα νοσοκομεία! Νέα εγκύκλιος

Μετά τον ΕΟΠΥΥ ο οποίος πριν από λίγες ημέρες γνωστοποίησε με εγκύκλιό του ότι πλέον θα πρέπει οι συνταγές φαρμάκων να καταχωρούνται εκτός από ηλεκτρονικά και χειρόγραφα, ενώ θα πρέπει να αναγράφονται και στα παλιά κατηργημένα βιβλιάρια του ΙΚΑ, η …σύγχρονη ρύθμιση περνά και στα νοσοκομεία.

Πριν λίγες ώρες έφθασε στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας η εγκύκλιος που επιτάσσει την …επιστροφή στο παρελθόν καθώς όχι μόνο δεν καταργούνται τα βιβλιάρια και δεν γίνονται ηλεκτρονικά όλα όπως είχε δηλώσει πανηγυρικά η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα θα πρέπει να αναζητήσουμε στα συρτάρια του σπιτιού μας ακόμη και τα παλιά βιβλιάρια του ΙΚΑ που είχαν αποσυρθεί.

Και αυτό διότι και οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πρέπει πλέον χειρόγραφα να αναγράφουν τα φάρμακα που θα χορηγούν στους ασθενείς.

Με το χέρι ξανά οι συνταγές φαρμάκων

Οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι ανάστατοι καθώς εκτός των άλλων θα πρέπει να μπλέξουν και στα γρανάζια της γραφειοκρατίας για να χορηγήσουν ένα φάρμακο.
Όπως δηλώνει ο Πάνος Παπανικολάου, ΓΓ της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ)και Εκπρόσωπος του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή:

«Με την πρόσφατη εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ που διαβιβάζεται στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας μέσω των ΥΠΕ τώρα όχι μόνο δεν καταργούνται τα βιβλιάρια, αλλά επαναφέρεται η από χρόνια καταργημένη χειρόγραφη συνταγογράφηση μέσα σε αυτά. Δηλαδή από την μία η κυβέρνηση σερβίρει επικοινωνιακά πυροτεχνήματα περί δήθεν «πλήρους μετάβασης στην ψηφιακή εποχή» και από την άλλη επαναφέρει χειρόγραφους αναχρονισμούς από χρόνια καταργημένους.

Οι υπουργοί Υγείας πρέπει άμεσα να πάρουν δημόσια θέση για το θέμα και να το επιλύσουν εκτός αν και ο νέος διοικητής του ΕΟΠΥΥ έχει και αυτός ελέω τρόϊκας και μνημονίων αρμοδιότητες υπερυπουργούόπως είχε και ο προκάτοχός του».

Να σημειωθεί ότι πλέον γιατροί και φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι χειρόγραφα να σημειώνουν στα βιβλιάρια υγείας των ασθενών τα φάρμακα που τους χορηγούν ανεξάρτητα εάν αυτά προέρχονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Δείτε παρακάτω την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ που εστάλη στα Νοσοκομεία μέσω των Υγειονομικών Περιφερειών χθες και σήμερα:

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος επίσημα είχε ανακοινώσει πριν λίγο καιρό ότι όλα τα βιβλιάρια και οι διαδικασίες λαμβάνουν πια ψηφιακή μορφή.

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr