Επιτροπή για το διαβήτη στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας

Με απόφαση των Β. Κικίλια και Β. Κοντοζαμάνη, συγκροτείται Επιτροπή για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (Κε.Σ.Υ.). Έργο της είναι η εισήγηση προς την Εκτελεστική Επιτροπή για ότι έχει να κάνει με έρευνα και εκπαίδευση σε σχέση με το διαβήτη. Πρόεδρος αναλαμβάνει η καθηγήτρια παθολογίας Εριφύλη Χατζηαγγελάκη.

Η θητεία της 9μελούς επιτροπής είναι διετής και έργο της είναι:

 • Ο προγραμματισμός, συντονισμός και εποπτεία της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας για ζητήματα αντιμετώπισης των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη.
 • Η εκπόνηση σε συνεργασία με τη Μόνιμη Επιτροπή Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης του Κε.Σ.Υ. των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους επιστήμονες της Ιατρικής Υπηρεσίας και το Νοσηλευτικό προσωπικό.
 • Η γνωμοδότηση για την ίδρυση Διαβητολογικών Κέντρων για τον Σακχαρώδη Διαβήτη σε Νοσοκομεία στο πλαίσιο των Παθολογικών ή Ενδοκρινολογικών Κλινικών/Τμημάτων και Παιδιατρικών Κλινικών του Ε.Σ.Υ. ή των Πανεπιστημιακών Κλινικών.
 • Η έγκριση και εποπτεία της Μετεκπαίδευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη των Γενικών Γιατρών, των Παθολόγων και των Παιδιάτρων.
 • Η διατύπωση εισηγήσεων προς την Εκτελεστική Επιτροπή του Κε.Σ.Υ. για τη διαμόρφωση εθνικής πολιτικής για τον Σακχαρώδη Διαβήτη σε ότι αφορά στην έρευνα, στην πρόληψη και στη θεραπεία της νόσου και των επιπλοκών της.
 • Η εισήγηση προς την Εκτελεστική Επιτροπή του Κε.Σ.Υ. για τη διεξαγωγή οποιασδήποτε ερευνητικής εργασίας που άπτεται του έργου της.
 • Η εισήγηση προς την Εκτελεστική Επιτροπή του Κε.Σ.Υ. για την έγκριση και χρηματοδότηση σχετικών προγραμμάτων.
 • Η εισήγηση στην Εκτελεστική Επιτροπή του Κε.Σ.Υ. για τη συνεργασία με τις Κρατικές Υπηρεσίες, Ερευνητικά Ιδρύματα του εσωτερικού ή της αλλοδαπής, Διεθνείς Οργανισμούς και Επιστημονικές Εταιρείες με συναφείς δραστηριότητες.
 • Η εισήγηση στην Εκτελεστική Επιτροπή του Κε.Σ.Υ. για θέματα που αφορούν στην Εξειδίκευση Παθολόγων και Παιδιάτρων στον Σακχαρώδη Διαβήτη σύμφωνα με τους κανόνες των εξειδικεύσεων.
 • Η αξιολόγηση των αιτημάτων για την απόκτηση του τίτλου Εξειδίκευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη, Ημεδαπής και Αλλοδαπής.
 • Η αξιολόγηση και διαπίστευση των Εκπαιδευτικών Κέντρων χορήγησης εξειδίκευσης.
 • Κάθε άλλο θέμα που άπτεται της Επιτροπής για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και παραπέμπεται από την Εκτελεστική Επιτροπή του Κε.Σ.Υ.

Στην επιτροπή ορίζονται οι:

 1. ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΑΚΗ ΕΡΙΦΥΛΗ, Καθηγήτρια Παθολογίας Ε.Κ.Π.Α., Β ́ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», με αναπληρωτή τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗ ΘΕΟΔΩΡΟ, Ομότιμο Καθηγητή Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
 2. ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Καθηγητής Παθολογίας Ε.Κ.Π.Α., Α ́ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ», με αναπληρωτή τον ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΓΕΩΡΓΙΟ, Ομότιμο Καθηγητή Παθολογίας Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρο Διαβητολογικής Εταιρείας.
 3. ΤΣΑΠΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, Καθηγητής Παθολογίας – Σακχαρώδη Διαβήτη Α.Π.Θ., Διευθυντής Β ́ Παθολογικής Κλινικής Α.Π.Θ., Γ.Ν.Θ. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», με αναπληρωτή τον ΠΑΠΑΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟ, Καθηγητή Παθολογίας – Σακχαρώδη Διαβήτη, Ιατρικό Τμήμα Δ.Π.Θ., Β ́ Παθολογική Κλινική Δ.Π.Θ., Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης.
 4. ΝΤΟΥΠΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Παθολόγος- Διαβητολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Διαβητολογίας Cardiff University Medical School, με αναπληρωτή τον ΚΥΡΙΑΖΗ ΙΩΑΝΝΗ, MD, PhD, FNSCOPE, Παθολόγο – Διαβητολόγο, Διευθυντή Παθολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Ιατρείου, Γ.Ν.Α. «ΚΑΤ».
 5. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Καθηγητής Ενδοκρινολογίας Ε.Κ.Π.Α., Β ́ Μαιευτική Κλινική Νοσοκομείο «ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ», με αναπληρωτή τον ΜΟΥΣΛΕΚ ΖΑΔΑΛΛΑ, Ενδοκρινολόγο, Διδάκτορα Ιατρικής Α.Π.Θ., Διευθυντή Διαβητολογικού Κέντρου Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης.
 6. ΜΙΧΑΛΑΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, Συντονιστής Διευθυντής Ενδοκρινολογικού Τμήματος, Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ», με αναπληρωτή τον ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΙΩΑΝΝΗ, Παθολόγο – Διαβητολόγο, Διευθυντή Ε.Σ.Υ., Υπεύθυνο Ιατρείου Διαβήτη και Παχυσαρκίας, Γ.Ν. Ν. Ιωνίας «ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ».
 7. ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗ ΒΑΓΙΑ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας – Σακχαρώδη Διαβήτη, Β ́ Προπαιδευτική Κλινική, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», με αναπληρώτρια την ΜΗΤΡΑΚΟΥ-ΦΑΝΑΡΙΩΤΟΥ ΑΣΗΜΙΝΑ, Καθηγήτρια Παθολογίας Ε.Κ.Π.Α., Θεραπευτική Κλινική Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ».
 8. ΧΑΡΜΑΝΔΑΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, Παιδίατρος Ενδοκρινολόγος, Καθηγήτρια Παιδιατρικής- Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», με αναπληρώτρια την ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ-ΕΛΕΝΗ, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ., Επιστημονικά Υπεύθυνη Μονάδας Παιδοενδοκρινολογίας Μεταβολισμού και Διαβήτη, Γ ́ Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ».
 9. ΒΡΥΩΝΙΔΟΥ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ, Ενδοκρινολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Γ.Ν.Α. «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ- ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ» Ε.Ε.Σ., με αναπληρώτρια την ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ, Παθολόγο- Διαβητολόγο, Διευθύντρια Διαβητολογικού Κέντρου ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/