Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)

 

Συνεδρίασε χθες, 8/1/18, για πρώτη φορά στο Υπουργείο Υγείας η Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Η Επιτροπή αυτή θα έχει επιτελικό και συμβουλευτικό ρόλο στη στοχοθεσία της ΠΦΥ και θα διευθετεί μια σειρά ζητημάτων που άπτονται της Μεταρρύθμισης όπως:

α) ο συντονισμός και η προώθηση των αναγκαίων μέτρων, προγραμμάτων και δράσεων πρόληψης, αγωγής υγείας, δημόσιας υγείας, διάγνωσης και θεραπείας που υλοποιούνται από τις μονάδες ΠΦΥ (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας),

β) η παρακολούθηση εφαρμογής των ανωτέρω μέτρων, προγραμμάτων και δράσεων και

γ) η κατάθεση εισηγήσεων προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Στρατηγικού Σχεδιασμού και Δημόσιας Υγείας, καθώς και προς τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών.

Την Επιτροπή απαρτίζουν ακαδημαϊκοί, ανώτερα διοικητικά στελέχη καθώς και επιστήμονες εγνωσμένου κύρους από όλα τα πεδία της ΠΦΥ. (βλ συνημμένη ΥΑ)

Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής έγινε εκτενής ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης της Μεταρρύθμισης και τα επόμενα βήματα και καθορίστηκε ο τρόπος με τον οποίο τα μέλη της επιτροπής θα συνεισφέρουν στην επιστημονική τεκμηρίωση πτυχών και την ορθή εφαρμογή των απαιτούμενων ενεργειών της Μεταρρύθμισης.

Η Επιτροπή θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά το μήνα μέχρι την ολοκλήρωση της Μεταρρύθμισης της ΠΦΥ.

Τα μέλη της Επιτροπής είναι τα κάτωθι:

1. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΒΑΡΔΑΡΟΣ, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, αρμόδιος για θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ, με αναπληρωτή τον ΑΝΤΩΝΙΟ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ, Νομικό – συνεργάτη του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας.

2. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΗ, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας με αναπληρώτρια την ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ, Προϊσταμένη του Τμήματος Οργάνωσης και Λειτουργίας Μονάδων ΠΦΥ Δημοσίου Τομέα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

3. ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΟΥΡΛΙΩΤΟΥ, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, με αναπληρώτρια την ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΤΑΒΙΑΝΑΤΟΥ, Προϊσταμένη του Τμήματος Μέτρησης και Αξιολόγησης της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας.

4. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Γενικός Ιατρός – Υποδιοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, με αναπληρωτή τον ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, Οδοντίατρο-Υποδιοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.

5. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΙΑΛΛΑΣ, Νοσηλευτής – Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής, με αναπληρωτή τον ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΘΗΡΑΙΟ, Γενικό Ιατρό –Διευθυντή ΕΣΥ Κέντρου Υγείας Βάρης.

6. ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΙΟΝΗΣ, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης, με αναπληρωτή τον ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου.

7. ΑΡΕΤΗ ΛΑΓΙΟΥ, Επισκέπτρια Υγείας – Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόληψης του καρκίνου του μαστού στο ΤΕΙ Αθηνών, με αναπληρωτή τον ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΛΟΕΙΔΑ, Γενικό Ιατρό – Διευθυντή Κέντρου Υγείας Νέας Φιλαδέλφειας.

8. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Κοινωνική Λειτουργός- Πρόεδρος Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) με αναπληρωτή τον ΘΩΜΑ ΥΦΑΝΤΗ, Καθηγητή Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

9. ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΒΙΒΙΛΑΚΗ, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινοτικής Μαιευτικής στο Τμήμα Μαιευτικής στο ΤΕΙ Αθηνών και Πρόεδρο του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών και Μαιευτών Αθήνας, με αναπληρωτή τον ΣΤΑΥΡΟ ΝΤΟΥΝΤΟΥΝΑΚΗ, Παιδίατρο-Πρόεδρο του Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού.

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΒΑΡΔΑΡΟΣ με αναπληρωτή τον ΧΡΗΣΤΟ ΛΙΟΝΗ.