Επτά “όχι” από τους γιατρούς ειδικοτήτων στις προωθούμενες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάρτιση τιμοκαταλόγου αποζημίωσης ιατρικών πράξεων σε ιδιωτικό ιατρείο αντιβαίνει στην κείμενη νομοθεσία και σε σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

Ενστάσεις στο περιεχόμενο των νέων συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, εκφράζουν οι γιατροί.

Το προεδρείο της Ένωσής τους (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) είχε την περασμένη Παρασκευή συνάντηση με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Σταμάτη Βαρδαρό, ο οποίος παρουσίασε την πρόταση του υπουργείου Υγείας για τη νέα σύμβαση με γιατρούς ειδικοτήτων (πλην γενικών γιατρών, παθολόγων, παιδιάτρων).

Οι προτάσεις και οι ενστάσεις που εκφράστηκαν από τους γιατρούς έχουν ως εξής:

  1. Θα διατεθούν 80 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Για την κατανομή του προϋπολογισμού κατά περιοχή και κατά ειδικότητα, δεν παρουσιάστηκε κάποιο κριτήριο διανομής. Η λειτουργία του ομαδικού μηνιαίου πλαφόν δωρεάν επισκέψεων, ανά περιοχή και ειδικότητα, δημιουργεί συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού που μπορεί να ενεργοποιήσει μηχανισμούς τεχνητής ζήτησης, να αποβούν σε βάρος της βιωσιμότητας κάποιων ιατρείων και της ορθολογικής διανομής των επισκέψεων στον πληθυσμό.
  2. Η ανοιχτή σύμβαση μπορεί να προκαλέσει ελαχιστοποίηση του μεριδίου συμμετοχής του εκάστοτε συμβεβλημένου και να απαξιώσει το ενδιαφέρον των ιατρών.
  3. Η ρύθμιση του ραντεβού πρέπει να ελέγχεται από τον γιατρό.
  4. Η αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση είναι ο μόνος αποδεκτός τρόπος αποζημίωσης και πρέπει να συνοδεύεται με δήλωση των διαθέσιμων ωρών του ιατρείου προς τον ΕΟΠΥΥ ανά εβδομάδα και όχι αποκλειστικού ωραρίου.
  5. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού οφείλει να ενημερώνει τους πολίτες για το εάν έχει εξαντληθεί το εβδομαδιαίο πλαφόν δωρεάν επισκέψεων.
  6. Η προτεινόμενη ακέραιη αποζημίωση στο 100% των ιατρικών πράξεων (και όχι 60% της αυτοπαραπομπής) σε περιστατικά που φέρουν παραπεμπτικό από οικογενειακό ιατρό, πρέπει να αποζημιώνεται χωρίς κούρεμα clawback από τον αντίστοιχο προϋπολογισμό ιατρικών πράξεων.
  7. Η κατάρτιση τιμοκαταλόγου αποζημίωσης ιατρικών πράξεων σε ιδιωτικό ιατρείο αντιβαίνει στην κείμενη νομοθεσία και σε σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

Επικουρικά

Οι γιατροί επεσήμαναν στον γενικό γραμματέα πως η παρουσία της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ λειτουργεί επικουρικά και συμβουλευτικά προς το υπουργείο Υγείας, στην προσπάθεια κατάρτισης πρότασης σχεδίου σύμβασης που θα είναι ευρέως αποδεκτό από τους ιδιώτες γιατρούς.

Η έλλειψη διαπραγμάτευσης στην κατάρτιση της αντίστοιχης σύμβασης των παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων, είχε ολέθρια αποτελέσματα ως προς την αποδοχή της.

Για αυτόν τον λόγο, η αντιπροσωπεία της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ, δεν παρέλειψε να επιμείνει στο αίτημα της για επαναφορά των συμβάσεων με τις ιατρικές ειδικότητες που διακόπηκαν μονομερώς τον Ιούλιο 2018.

Ο κ. Βαρδαρός δεσμεύθηκε να επανέλθει με νέα βελτιωμένη πρόταση.

 

Πηγη:https://www.iatronet.gr/