Εργαστηριακά αιμοφόρα αγγεία αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν στην αιμοκάθαρση

Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι τα εργαστηριακά παρασκευαζόμενα αιμοφόρα αγγεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της αιμοκάθαρσης, μέσω μελέτης. Η καινοτομία προέρχεται από μια εταιρική σχέση μεταξύ της βιοτεχνολογικής εταιρείας Humacyte Inc., του Πανεπιστημίου Duke και του Πανεπιστημίου Yale και η παραγωγή σημαίνει ότι οι επιστήμονες είναι πιο κοντά στη χρήση βιοϊατρικών αιμοφόρων αγγείων. Οι τρέχουσες διαδικασίες αιμοκάθαρσης, χρησιμοποιώντας αντικαταστατικά συνθετικά πολυμερή και ιστούς δότη, φέρουν κίνδυνο για τον ασθενή όσον αφορά τη φλεγμονή και την απόρριψη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Για να διευκολυνθεί η διαδικασία της αιμοκάθαρσης, ένα επιπλέον αιμοφόρο αγγείο (συνθετικό ή δωρεά) εμφυτεύεται στον βραχίονα του ασθενούς, γεγονός που συνεπάγεται κινδύνους. Η πρόσφατα αναπτυχθείσα διαδικασία στοχεύει να ξεπεράσει τις αντιδράσεις από το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιώντας τα ίδια τα κύτταρα του ασθενούς για να δημιουργήσει αυτό το επιπλέον αιμοφόρο αγγείο.

Για να δοκιμάσουν τη βιοτεχνολογία, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν βιοαποικοδομήσιμο σωλήνα πολυμερούς και το έβαλαν με αγγειακά κύτταρα από έναν αποθανόντα δότη. Σε διάστημα δύο μηνών, τα ανθρώπινα κύτταρα πολλαπλασιάστηκαν και ανέπτυξαν ένα νέο σωλήνα. Ταυτόχρονα, τα σκαλωσιά του πολυμερούς έσπασαν, αφήνοντας ένα άθικτο δοχείο. Αυτό στη συνέχεια δοκιμάστηκε με εμφύτευση στο βραχίονα ενός ασθενούς (και στη συνέχεια επαναλήφθηκε σε εξήντα εθελοντές). Τα πρόσφατα κατασκευασμένα αιμοφόρα αγγεία δεν προκάλεσαν καμία σημαντική ανοσολογική αντίδραση σε κανέναν από τους ασθενείς.

Όσον αφορά αυτό που σημαίνει στην πράξη, η Laura Niklason, βιοϊατρική μηχανική στο Πανεπιστήμιο Yale, λέει στην Science News : “Σκεφτείτε αυτό ως ένα κτίριο διαμερισμάτων χωρίς οποιονδήποτε ενοικιαστή. Είναι ένας κενός χώρος για τα κύτταρα του ασθενούς να έρχονται και να καταλαμβάνουν μια φορά πρωτεϊνικό σωλήνα εμφυτεύεται “. Η έρευνα έχει αναφερθεί στο περιοδικό Science Translational Medicine , με το επισυναπτόμενο έγγραφο με τίτλο “Τα βιοκεντρωμένα ανθρώπινα μη κυτταρικά αγγεία απολίνωσης και να εξελιχθούν σε ζωντανά αιμοφόρα αγγεία μετά την ανθρώπινη εμφύτευση”. Με την καθιέρωση της απόδειξης ιδέας, η νέα μέθοδος κατευθύνεται τώρα προς μια κλινική δοκιμή, σύμφωνα με τον Engadget .

 

Πηγη:https://www.healthweb.gr/