Όσοι είχαν COVID-19 και βίωναν άγχος και κατάθλιψη είχαν συρρίκνωση στη μεταιχμιακή περιοχή του εγκεφάλου.
Άνθρωποι που βιώνουν άγχος και κατάθλιψη μήνες μετά από ελαφρά νόσηση με COVID-19 μπορεί πιθανόν να εμφανίζουν αλλαγές που επηρεάζουν τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου τους, αναφέρουν Βραζιλιάνοι ερευνητές.
«Υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε για τη long COVID, η οποία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης, μήνες μετά τη μόλυνση», δήλωσε η Δρ Clarissa Yasuda από το Πανεπιστήμιο του Campinas στο Σάο Πάολο.
“Τα ευρήματά μας είναι ανησυχητικά, καθώς ακόμη και άτομα με ήπια νόαηαη COVID-19 παρουσιάζουν αλλαγές στον εγκέφαλό τους μήνες αργότερα. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για τον εντοπισμό θεραπειών για την πρόληψη τυχόν μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων”, πρόσθεσε. .
Οι ερευνητές μελέτησαν 254 άτομα που είχαν ήπια λοίμωξη COVID-19. Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς ήταν 41 ετών και είχαν νοσήσει τρεις μήνες νωρίτερα.
Κάθε συμμετέχων συμπλήρωσε τεστ συμπτωμάτων άγχους ή κατάθλιψης και υποβλήθηκε σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου.
Συνολικά, 102 άτομα είχαν συμπτώματα τόσο άγχους όσο και κατάθλιψης και 152 άτομα δεν είχαν κανένα, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές στη συνέχεια αναζήτησαν στοιχεία συρρίκνωσης της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου. Οι εξετάσεις συγκρίθηκαν με αυτές 148 ατόμων που δεν είχαν COVID-19.
Όσοι είχαν COVID-19 και βίωναν άγχος και κατάθλιψη είχαν συρρίκνωση στη μεταιχμιακή περιοχή του εγκεφάλου, η οποία εμπλέκεται στη μνήμη και τη συναισθηματική επεξεργασία. Όσοι δεν είχαν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης μετά την COVID-19 δεν είχαν συρρίκνωση εγκεφάλου, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Χρησιμοποιώντας έναν ειδικό τύπο λογισμικού για την ανάλυση δικτύων με εγκεφαλική δραστηριότητα σε κατάσταση ηρεμίας, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη λειτουργία του εγκεφάλου και τις αλλαγές στη συνδεσιμότητα μεταξύ περιοχών του.
Το έκαναν αυτό σε 84 άτομα από την ομάδα, χωρίς συμπτώματα. 70 άτομα από την ομάδα του άγχους και της κατάθλιψης. και 90 άτομα που δεν είχαν COVID-19. Οι ερευνητές βρήκαν εκτεταμένες λειτουργικές αλλαγές σε καθένα από τα 12 δίκτυα που εξέτασαν στην ομάδα με συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.
Η ομάδα COVID-19 χωρίς συμπτώματα είχε επίσης αλλαγές, αλλά σε πέντε και όχι 12 δίκτυα.
«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ένα σοβαρό μοτίβο αλλαγών στον τρόπο επικοινωνίας του εγκεφάλου καθώς και στη δομή του, κυρίως σε άτομα με άγχος και κατάθλιψη με long COVID», δήλωσε ο Yasuda. «Το μέγεθος αυτών των αλλαγών υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα με τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης, επομένως πρέπει να διερευνήσουμε ολιστικές θεραπείες ακόμη και για άτομα που επηρεάζονται ήπια από τhν COVID-19».
Τα ευρήματα δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα πριν από την παρουσίασή τους στη Βοστώνη και διαδικτυακά σε μια συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας από τις 22 έως τις 27 Απριλίου.
Ερευνα που παρουσιάζεται σε συνέδριο θα πρέπει να θεωρείται προκαταρκτική έως ότου δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό.
Πηγη: https://www.iatronet.gr/