Η αποκαλούμενη ορμόνη “Klotho” υπάρχει σε δύο κύριες μορφές και επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης στα θηλαστικά.
Η “Klotho” είναι ένας αποκαλούμενος παράγοντας μακροζωίας. Η ορμόνη μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης στα θηλαστικά.
Από την άλλη πλευρά, η συγκέντρωση της Klotho μειώνεται με την ηλικία. Αυτό φαίνεται να έχει επίδραση και στις γνωστικές λειτουργίες στην τρίτη ηλικία, όπως έχει πλέον αποδειχθεί σε μελέτες σε ζώα.
Το πόσο καλά θυμούνται οι πίθηκοι – ρέζους τη χωρική θέση της ανταμοιβής της τροφής τους είναι ένας τρόπος για να ελεγχθούν οι γνωστικές ικανότητες των ζώων.
Η Klotho (Κλωθώ) είναι μια πρωτεΐνη που πήρε το όνομά της από μία από τις 3 κόρες του Δία και της Θέμιδος (Κλωθώ – Λάχεσις – Άτροπος). Η Κλωθώ ήταν η νεώτερη από τις τρεις Μοίρες της ελληνικής μυθολογίας. Καθήκον τους ήταν να πλέκουν το νήμα της ζωής.
Η πρωτεΐνη παίζει αναμφίβολα σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της γήρανσης και του μεταβολισμού. Αυτό επιβεβαιώνεται τώρα και από τα στοιχεία μιας εργασίας που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Aging”. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Στέισι Α. Κάστνερ από την Ιατρική Σχολή του Γέιλ στο Γουέστ Χέιβεν και οι συνεργάτες τους, δείχνουν σε αυτή την εργασία ότι μια χαμηλή δόση Klotho βελτιώνει τις γνωστικές ικανότητες των γερασμένων πιθήκων – ρέζους.
Η Klotho υπάρχει σε δύο κύριες μορφές, είτε τη μεμβρανική klotho (mKlotho) είτε τη διαλυτή klotho (sKlotho). Επιπλέον, υπάρχουν τρεις υπο-οικογένειες Klotho, που αναφέρονται ως α-, β- και γ-Klotho. Εάν η υποοικογένεια δεν αναφέρεται ρητά, ο όρος “klotho” αναφέρεται συνήθως στην α-υποοικογένεια.
Η απελευθερούμενη α-Klotho κυκλοφορεί ως ορμόνη αφού έχει διασπαστεί από τη διαμεμβρανική της μορφή. Είναι γνωστό ότι επηρεάζει τις σηματοδοτικές λειτουργίες της ινσουλίνης, του αυξητικού παράγοντα των ινοβλαστών (FGF), της σηματοδοτικής οδού Wnt και του υποδοχέα NMDA.
Έχει ήδη αποδειχθεί για ποντίκια ότι η αύξηση των επιπέδων Klotho μέσω διαγονιδιακής υπερέκφρασης του γονιδίου Klotho οδηγεί επίσης σε αύξηση των γνωστικών λειτουργιών. Αυτό παρατηρείται επίσης όταν η πεπτιδική ορμόνη χορηγείται περιφερικά.
Μελέτες με άτομα που εκφράζουν περισσότερο την ορμόνη λόγω γενετικών ιδιαιτεροτήτων υποδηλώνουν ότι η Klotho έχει επίσης θετική επίδραση στη νοητική ικανότητα στον άνθρωπο.
Ωστόσο, οι μελέτες αυτές δεν αποδεικνύουν αιτιώδη συνάφεια για καλύτερη νοημοσύνη ή για μικρότερο κίνδυνο άνοιας σε μεγάλη ηλικία. Το επίπεδο αυτής της ορμόνης μειώνεται στους ανθρώπους με την αύξηση της ηλικίας.
Πηγη: https://www.iatronet.gr/