Ερευνητές βρήκαν τον τρόπο για να «φρενάρετε» την γήρανση

Η μείωση της καθημερινής κατανάλωσης θερμίδων κατά 25% μπορεί να επιβραδύνει το ρυθμό της γήρανσης κατά 2-3%, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας του Τμήματος Γενετικής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, Daniel Belsky.

Η μείωση της καθημερινής κατανάλωσης θερμίδων κατά 25% μπορεί να επιβραδύνει το ρυθμό της γήρανσης κατά 2-3%, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Aging.

Αν και το ποσοστό 2-3% μπορεί να φαίνεται μικρό, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι συνδέεται με 10-15% μειωμένο κίνδυνο θανάτου για τα επόμενα 15 χρόνια ζωής.

Στη μελέτη συμμετείχαν 75 εθελοντές που συνέχισαν την κανονική τους διατροφή και 145 εθελοντές που περιόρισαν την κατανάλωση θερμίδων κατά 25%. Οι εθελοντές της δεύτερης ομάδας είχαν 2-3% μειωμένο ρυθμό γήρανσης στο διάστημα των 2 ετών που εξέτασε η μελέτη, όπως ανέφεραν οι συγγραφείς.

Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός της γήρανσης επιβραδύνθηκε, οι επιστήμονες της μελέτης δεν παρατήρησαν στατιστικώς σημαντικές διαφορές σε 2 από τους δείκτες της βιολογικής γήρανσης από τις αναλύσεις που έκαναν στους εθελοντές, γεγονός που δείχνει ότι τα αποτελέσματα σίγουρα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελλοντικές μελέτες.

Σχολιασμός των Αποτελεσμάτων από την Επιστημονική Κοινότητα

Όταν ρωτήθηκε αν η διαδικασία της γήρανσης μπορεί πράγματι να επιβραδυνθεί στον άνθρωπο, ο επικεφαλής της έρευνας, Daniel Belsky, PhD, υποστήριξε ότι αυτό πράγματι προκύπτει από τα αποτελέσματα της μελέτης. Δηλαδή, με απλές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και συγκεκριμένα στη διατροφή μας μπορούμε να επιβραδύνουμε τη γήρανση.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης “Antiaging diets: Separating fact from fiction” η οποία δημοσιεύτηκε πριν από περίπου 2 χρόνια στο επιστημονικό περιοδικό Science, είχαν αντίθετη άποψη. Όπως υποστήριξαν, αν και πράγματι ο περιορισμός των θερμίδων πιθανώς μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία της γήρανσης, μία μείωση της τάξης του 25% δεν είναι δυνατό να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα.

Η Διαλειμματική Νηστεία

Ο περιορισμός των θερμίδων συνδέεται με διάφορες δίαιτες, μεταξύ των οποίων και με τη διαλειμματική νηστεία, τόνισε ο Belsky.

«Η διαλειμματική νηστεία άρχισε να γίνεται και στον άνθρωπο όταν παρατηρήσαμε σημαντικά οφέλη στις μελέτες με πειραματόζωα. Στη δίαιτα αυτή γίνεται σημαντική μείωση στην κατανάλωση θερμίδων, επομένως παρατηρούνται συχνά οφέλη στους ασθενείς αντίστοιχα με αυτά που παρατηρήσαμε στη μελέτη μας», εξήγησε.

«Βέβαια, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός των θερμίδων συνήθως συνοδεύεται και από μεγαλύτερα διαστήματα νηστείας. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν τα οφέλη που παρατηρήσαμε συνδέονται με τα μεγαλύτερα διαστήματα νηστείας ή τον περιορισμό των θερμίδων. Αυτό θα πρέπει να απαντηθεί από μελλοντικές μελέτες», κατέληξε.

 

 

Πηγη: https://www.news4health.gr/