Εταιρεία στις ΗΠΑ πουλάει γενετικό τεστ ευφυΐας για έμβρυα!

Αμερικανική εταιρεία γενετικών τεστ διαπραγματεύεται με τις μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για ένα τεστ που μετρά την ευφυΐα του εμβρύου.

Η εταιρεία παρουσιάζει το τεστ ως μέρος ενός «συνολικού πακέτου» που θα παρέχει στους υποψήφιους γονείς πληροφορίες όχι μόνο για την εγκεφαλική λειτουργία του παιδιού αλλά και για τον κίνδυνο που έχει να εκδηλώσει στο μέλλον καρκίνο ή διαβήτη.

Ο Nathan Treff, ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας Genomic Predictions, δήλωσε στους Times του Λονδίνου, ότι η εξέταση είναι επέκταση των αναλύσεων που γίνονται για τον έλεγχο του συνδρόμου down στα έμβρυα. «Για διαταραχές πιο περίπλοκες από το σύνδρομο, πρέπει να γίνεται εκτίμηση σε ολόκληρο το γονιδίωμα. Έτσι μπορεί να διερευνηθεί η πιθανότητα νοητικής δυσλειτουργίας, ώστε να επιλέγονται έμβρυα που δεν την έχουν», είπε.

Θεωρητικά, το ίδιο τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να εκτιμηθεί ο βαθμός ευφυΐας του εμβρύου, κάτι που εγείρει βέβαια σοβαρά ζητήματα ηθικής.

Από πλευράς της εταιρείας, υποστηρίζουν πως εκείνοι προσφέρουν ένα εργαλείο για τη διάγνωση της νοητικής υστέρησης κατά τον προεμφυτευτικό έλεγχο των εμβρυών, στις κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε, οι δύο από τους τρεις ιδρυτές της Genomic Predictions έχουν ακαδημαϊκή εξειδίκευση στην γενετική διερεύνηση της υψηλής ευφυΐας…

Το θέμα έχει προκαλέσει συζητήσεις στην κοινότητα της βιο-ηθικής, με τις απόψεις να διίστανται: Οι μεν υποστηρίζουν πως η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση νοητικής υστέρησης είναι σημαντικό ιατρικό επίτευγμα, οι δε απαντούν πως αν η ίδια τεχνική χρησιμοποιηθεί για τον επιλεκτικό διαχωρισμό «έξυπνων» και «πιο έξυπνων», τότε το θέμα υπερβαίνει τα όρια της ιατρικής.

Πηγή: Bioedge

https://www.onmed.gr/