ΕΤΕπ: Νέα χρηματοδότηση 119 εκατ. για 6 ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα

Tη χορήγηση νέας χρηματοδοτικής στήριξης ύψους 119 εκατ. ευρώ για 6 ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα επιβεβαιώνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συμφώνησε να χορηγήσει 25ετές δάνειο ύψους 119 εκατ. ευρώ για ένα νέο επενδυτικό σχέδιο αναβάθμισης και επέκτασης στρατηγικών υποδομών έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Η νέα χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για να στηριχθούν έξι από τα πλέον διακεκριμένα ελληνικά ερευνητικά κέντρα και συγκεκριμένα, για την κατασκευή πολλαπλών νέων ερευνητικών εγκαταστάσεων, την ανακαίνιση ήδη υφιστάμενων εγκαταστάσεων, καθώς και για την αγορά επιστημονικού εξοπλισμού.

Πέρα από τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και των υποδομών, η νέα επένδυση αναμένεται επίσης να δημιουργήσει περισσότερες από 700 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων (525) θα απευθύνονται σε επαγγελματίες ερευνητές υψηλής ειδίκευσης.

Η νέα χρηματοδοτική συμφωνία μεταξύ της ΕΤΕπ και του Ελληνικού Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Οικονομικών ανακοινώθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα στις 24 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της δανειακής συμφωνίας από τον Christian Kettel Thomsen, αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστο Σταϊκούρα και τον Χρίστο Δήμα, υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στην τελετή υπογραφής παρευρέθηκαν επίσης ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και εκπρόσωποι των Ερευνητικών Κέντρων.

«Η ΕΤΕπ, με τη χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης συνολικού ύψους 119 εκατ. ευρώ, μέσω 25ετούς δανείου για την υλοποίηση κρίσιμων επενδύσεων στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, επιβεβαιώνει, για ακόμα μια φορά, τη σταθερή της υποστήριξη στην Ελλάδα και στην πορεία της οικονομίας μας προς ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τη σημερινή υπογραφή των σχετικών δανειακών συμβάσεων με την Τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τα έργα κατασκευής, ανακαίνισης, εκσυγχρονισμού και επέκτασης 6 σημαντικών ελληνικών ερευνητικών κέντρων θα ενισχύσουν τις ερευνητικές υποδομές της χώρας και θα δημιουργήσουν νέες – υψηλής εξειδίκευσης, κυρίως – θέσεις απασχόλησης, συμβάλλοντας στην επιστροφή στη χώρα μας εξειδικευμένων επιστημόνων που βρήκαν εργασία στο εξωτερικό στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας», δήλωσε ο Χρήστος ΣταϊκούραςΥπουργός Οικονομικών και Διοικητής της ΕΤΕπ.

«Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Η συμφωνία με την ΕΤΕπ για την αναβάθμιση και την επέκταση στρατηγικών υποδομών έρευνας και ανάπτυξης έξι ερευνητικών κέντρων σηματοδοτεί τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη στήριξη της επιστημονικής κοινότητας. Θεωρούμε ότι αυτή η συμφωνία χρηματοδότησης, σε συνδυασμό με τους πόρους που διατίθενται για την έρευνα και την καινοτομία από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), θα λειτουργήσει ως επιταχυντής για την έρευνα και την καινοτομία στην Ελλάδα τα επόμενα έτη» δήλωσε ο Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας.

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρέχει με μεγάλη χαρά χρηματοδοτικούς πόρους ύψους 119 εκατ. ευρώ για νέα επένδυση στη χώρα στηρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση των επενδύσεων σε στρατηγικής σημασίας ερευνητικές υποδομές.

Το επενδυτικό αυτό σχέδιο έχει καίρια σημασία για την Ελλάδα, καθώς μόλις ολοκληρωθεί, αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 700 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, οι περισσότερες από τις οποίες θα απευθύνονται σε επαγγελματίες ερευνητές υψηλής ειδίκευσης, ωφελώντας έτσι έμμεσα την εθνική ερευνητική κοινότητα. Ανυπομονώ να διαπιστώσω ο ίδιος προσωπικά στο μέλλον πώς η νέα επένδυση θα έχει συμβάλει δραστικά στην ελληνική καινοτομία, διασφαλίζοντας ένα λαμπρό μέλλον για νέους και ταλαντούχους ερευνητές,» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Christian Kettel Thomsen.

Το δάνειο της ΕΤΕπ θα χρησιμοποιηθεί για να στηριχθεί η κατασκευή πολλαπλών νέων ερευνητικών εγκαταστάσεων, η ανακαίνιση ήδη υφιστάμενων εγκαταστάσεων, καθώς και για την αγορά επιστημονικού εξοπλισμού για τα ακόλουθα ερευνητικά κέντρα:

  • Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ),
  • Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ),
  • Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ»,
  • Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών,
  • «Αθηνά» – Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης, και
  • Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών

Στήριξη της πολιτικής που ακολουθεί η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την πρόκληση της διαρροής επιστημόνων

Η νέα στήριξη που ανακοινώθηκε θα συμβάλει επίσης στη δημιουργία δυνατοτήτων απασχόλησης για διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, επηρεάζοντας θετικά την προσφορά νέων ερευνητών στην ελληνική αγορά εργασίας. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι η επένδυση αναμένεται επίσης να έχει κοινωνικό αντίκτυπο, συμβάλλοντας σε ορισμένο βαθμό στην αντιμετώπιση της διαρροής επιστημόνων που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα έτη και στέρησε από την Ελλάδα άρτια εκπαιδευμένους επιστήμονες, καθώς νέοι, ταλαντούχοι, ενθουσιώδεις ερευνητές με όραμα αναγκάστηκαν να αναζητήσουν ευκαιρίες στο εξωτερικό επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην ανάπτυξη της πατρίδας τους.

Επιδόσεις της ΕΤΕπ στην εκπαίδευση και την καινοτομία στην Ελλάδα

Η σημερινή συμφωνία βασίζεται επίσης στις εξαιρετικές επιδόσεις που έχει να επιδείξει η ΕΤΕπ στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα τα τελευταία έτη, με προεξάρχουσες τη στήριξη τριών άλλων σημαντικών ερευνητικών κέντρων –Δημόκριτος, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών– και, στο παρελθόν, τη στήριξη που παρείχε η Τράπεζα για την ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, καθώς και τη χρηματοδότηση για την ανέγερση πανεπιστημιουπόλεων σε έξι πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα.

 

 

Πηγη: https://www.news4health.gr/