Ετεροχρονισμένη αντίδραση για τη “μαφία” του φαρμάκου

Κλίμα ανασφάλειας έχει δημιουργήσει στους καρκινοπαθείς, και σε άλλους χρόνιους ασθενείς, το σκάνδαλο υπεξαίρεσης και παράνομης εξαγωγής φαρμάκων στο εξωτερικό που αποκαλύφθηκε στο Λαϊκό νοσοκομείο. Την έκταση και το βάθος της υπόθεσης προσπαθεί να προσδιορίσει η Οικονομική Αστυνομία, η οποία συνεχίζει τις έρευνες σε πολλαπλά επίπεδα για την εξάρθρωση της σπείρας που κερδοσκοπούσε σε βάρος του Δημοσίου, θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο την υγεία ασθενών.

Την άποψη πως δεν πρόκειται για μία μεμονωμένη υπόθεση εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι και ο ίδιος αναμένει με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δει την τελική εικόνα.

“Είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με μια οργανωμένη μαφία στο χώρο των παράνομων παράλληλων εξαγωγών φαρμάκου στη χώρα” ανέφερε σχετικά, δίνοντας παράλληλα συγχαρητήριά στην Οικονομική Αστυνομία και στον ΕΟΦ για τα αποτελέσματα του έργου τους.

Για την πολιτική ηγεσία, εξάλλου, προϋπόθεση για την πάταξη της ανομίας και της διαφθοράς στο δημόσιο βίο, αποτελεί η ύπαρξη πολιτικής βούλησης.

“Έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι δομικό πρόβλημα η διαφθορά στο σύστημα υγείας. Νομίζω, όμως, ότι έχει δοθεί το πολιτικό σήμα, ότι πλέον δεν υπάρχει πολιτική ασυλία σε τέτοιες συμπεριφορές” είπε χαρακτηριστικά ο κος Ξανθός.

Επιχειρώντας, τέλος, να καθησυχάσει τους ογκολογικούς ασθενείς εξήγγειλε μέτρα θωράκισης του συστήματος.

“Εδώ αυτό που αμέσως προκύπτει ως ανάγκη είναι, πρώτον να ενισχύσουμε τον ελεγκτικό μηχανισμό του ΕΟΦ, με επιπλέον προσωπικό, με επιπλέον εργαλεία ελεγκτικά, αξιοποιώντας περισσότερο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση του συστήματος, τα πληροφοριακά συστήματα και λοιπά. Ταυτόχρονα, νομίζω ότι εντός του νοσοκομείου οφείλουμε να ενισχύσουμε και εκεί την ηλεκτρονική επιτήρηση του συστήματος και της συνταγογράφησης και της διαχείρισης των φαρμάκων, μέχρι την τελική διάθεσή τους προς τον ασθενή” κατέληξε.

 

Πηγη:https://virus.com.gr