Ετοιμάζεται το Μητρώο Διαβήτη: Τι σημαίνει για τους πάσχοντες

Σημαντικό εργαλείο για τον ΕΟΠΥΥ και την προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών, που παράλληλα αναμένεται να διευκολύνει και τις συναλλαγές των ατόμων με διαβήτη με τον Οργανισμό, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το Μητρώο Διαβήτη, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, η διοίκηση του Οργανισμού επιδιώκει να τεθεί σε λειτουργία το Μητρώο έως τα μέσα του Οκτωβρίου, ως μέρος των επιπλέον δράσεων που λαμβάνει για την περίοδο 2017-2018 για τον περαιτέρω εξορθολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο Οργανισμός θα «ανεβάσει» στο Μητρώο όλους όσοι έχουν πάρει έστω και μια φορά φάρμακα ή αναλώσιμο για το Διαβήτη. Στη συνέχεια ο γιατρός, με το ΑΜΚΑ, θα ανεβάσει μια εξέταση γλυκοζυλιωμένης του συγκεκριμένου προσώπου και άλλα στοιχεία που απαιτούνται. Θα εγκρίνει ότι πρόκειται για άτομο με Διαβήτη και θα προσδιορίσει τον τύπο (όλη η διαδικασία ακολουθεί το σχετικό ICD10). Με αυτόν τον τρόπο αυτοματοποιείται και η σχέση του ατόμου με διαβήτη με τον ΕΟΠΥΥ.

Αλλά θα πρέπει να τονίσουμε ότι, αν το άτομο με διαβήτη δεν είναι ενεργό στο registry δεν θα μπορεί να πάρει αναλώσιμα. Προφανώς, αυτή η διαδικασία δεν αφορά στα φάρμακα, για τα οποία θα συνεχίσουν να ισχύουν οι ισχύουσες διαδικασίες.

Ένα από τα εργαλεία που εφαρμόζει σταδιακά ο ΕΟΠΥΥ είναι και η αντικατάσταση του Ελεγκτή Ιατρού από τους ιατρούς του real time, διαδικασία που σύντομα θα αφορά και τους δικαιούχους.

Βέβαια, ήδη τα αναλώσιμα δεν χρειάζονται έγκριση ελεγκτή ιατρού, με εξαίρεση τα αναλώσιμα της αντλίας εγχύσεως ινσουλίνης. Ωστόσο, με την ενεργοποίηση του registry εκτιμάται ότι η έγκριση ελεγκτή ιατρού δεν θα είναι πλέον απαραίτητη ούτε για τα αναλώσιμα της αντλίας, όπως επίσης και τα συστήματα στιγμιαίας παρακολούθησης των επιπέδων γλυκόζης. Στο Μητρώο θα συμπεριλαμβάνονται και τα αναλώσιμα για το διαβητικό πόδι και οι αποφάσεις ΚΕΠΑ.

Σύστημα στιγμιαίας παρακολούθησης των επιπέδων γλυκόζης

Κάτι φαίνεται να κινείται στην υπόθεση της έγκρισης αποζημίωσης του συστήματος στιγμιαίας παρακολούθησης των επιπέδων γλυκόζης. Το ζήτημα εξετάστηκε εκ νέου στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Αμοιβών και Τιμών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων ΕΟΠΥΥ, παρότι είχε ήδη εγκριθεί από την προγενέστερη Επιτροπή, η οποία είχε σχεδόν την ίδια σύνθεση με τη νεότερη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση ήταν θετική και η διαδικασία έχει μπει στη φάση της ολοκλήρωσης, που θα κλείσει με την έγκριση της απόφασης από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, το θέμα δεν είναι σίγουρο ότι έχει κλείσει για τα καλά και αυτό λόγω ενός αναμενόμενου ΦΕΚ. Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν πως από το ΦΕΚ με τα προϊόντα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και τις τιμές του, αφαιρέθηκε το Libre. Με το ΦΕΚ να έχει προγραμματιστεί να δημοσιευθεί στο τέλος της εβδομάδας και το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ να εκκρεμεί ερωτηματικά προκύπτουν κατά πόσο θα ενταχθεί το σύστημα εγκαίρως ή τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 θα πρέπει να περιμένουν άλλους 3 με 6 μήνες έως την έκδοση του επόμενου.

Αριστοτέλους και ΕΟΠΥΥ φαίνεται να διαβεβαιώνουν πως το ΦΕΚ δεν θα βγει χωρίς το προϊόν, δέσμευση που μένει να φανεί…

 

Πηγη:https://virus.com.gr