Ετοιμάζονται μικρές αυξήσεις για τους ειδικευόμενους γιατρούς! Τι προανήγγειλε ο υπ.Υγείας

Μικρές αυξήσεις στους μισθούς των ειδικευόμενων γιατρών φαίνεται ότι ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε μια προσπάθεια να ανακόψει το κύμα φυγής των νέων γιατρών στο εξωτερικό.

Όπως αναγνώρισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Καστοριά, σήμερα υπάρχει μεγάλη έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών στα νοσοκομεία αφού έχουν φύγει για το εξωτερικό τα τελευταία χρόνια περίπου 18.000 νέοι γιατροί.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί αποτελούν τα πιο κεντρικά Νοσοκομεία της Αττικής, όπου το 20% των θέσεων ειδικευομένων είναι κενές. Ακόμη πιο οριακή είναι η κατάσταση σε πολλά επαρχιακά νοσοκομεία καθώς η έλλειψη ειδικευμένων γιατρών, εξοπλισμού, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού αποτρέπουν τους νέους γιατρούς για να ξεκινήσουν ειδικότητα.

Οι δεσμεύσεις του υπουργού για τους ειδικευόμενους

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δεν έκρυψε την ανησυχία του για το φαινόμενο της ιατρικής μετανάστευσης ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει στο άμεσο μέλλον «να αντιστρέψουμε το φαινόμενο της ιατρικής μετανάστευσης των Ελλήνων γιατρών, που αυτή την στιγμή αγγίζουν τα 18.000 άτομα».

Οι νέοι γιατροί απασχολούνται σήμερα κυρίως σε νοσοκομεία της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης με ιδιαίτερα υψηλούς μισθούς.
Ο κ.Ξανθός ανάφερε μάλιστα ότι απαιτείται «να προσφέρουμε κίνητρα για την εκπαίδευσή τους, βελτιώνοντας κάπως το μισθολογικό τους κλιμάκιο», πλην όμως εξήγησε ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα η χώρα να μπορεί να πληρώσει τις αμοιβές που ισχύουν στις χώρες όπου εργάζονται».

 

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr/