Στις επόμενες ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα ανακοινώσει ότι η ευλογιά των πιθήκων μετονομάζεται σε «MPOX», μια αλλαγή που αποφασίστηκε λόγω ανησυχίας για στιγματισμό των ασθενών, γράφει το Politico επικαλούμενο τρεις πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.
Ο ΠΟΥ είχε αποφασίσει τη μετονομασία του ιού το καλοκαίρι, αργότερα όμως δέχτηκε πιέσεις από την αμερικανική κυβέρνηση να επισπεύσει την αλλαγή.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε απειλήσει να αλλάξει μονομερώς την ονομασία της ασθένειας αν ο ΠΟΥ δεν προχωρούσε αρκετά γρήγορα.
Αιτία ήταν η ανησυχία ότι το όνομα ευλογιά των πιθήκων στιγματίζει τους ασθενείς, ειδικά τους μαύρους, και αποθαρρύνει τον εμβολιασμό κατά της ασθένειας.
Ειδικοί της δημόσιας υγείας και οργανώσεις ΛΟΑΚΤΙ είχαν επίσης εκφράσει ανησυχίες για την ονομασία που απέκτησε η ασθένεια όταν ανακαλύφθηκε στην Αφρική το 1958. Υποστήριξαν ότι το όνομα είναι ανακριβές, ενθαρρύνει τα ρατσιστικά στερεότυπα και εμποδίζει τη διεθνή προσπάθεια καταπολέμησής της.
Η ασθένεια έγινε ευρύτερα γνωστή τον Μάιο, όταν ξέσπασε η πρώτη επιδημία εκτός Αφρικής.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μέχρι τις 22 Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί σχεδόν 21.000 κρούσματα στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ συν Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία).
Ευλογιά των πιθήκων
Η ασθένεια έγινε ευρύτερα γνωστή τον Μάιο, όταν ξέσπασε η πρώτη επιδημία εκτός Αφρικής. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μέχρι τις 22 Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί σχεδόν 21.000 κρούσματα στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ συν Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία).
Τα συμπτώματα:
- πυρετός,
- πονοκέφαλος,
- μυαλγίες,
- οσφυαλγία,
- λεμφαδενοπάθεια,
- ρίγος,
- εξάντληση,
- ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Ο ΕΟΔΥ συστήνει στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ιατρών τους σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου εξανθήματος ή ασυνήθιστης δερματικής βλάβης. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας είναι σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)».
Πηγη: https://healthpharma.gr/