Παιδιά με ΔΕΠΥ είχαν μη φυσιολογική συνδεσιμότητα στα εγκεφαλικά δίκτυα που εμπλέκονται με τη διαδικασία επεξεργασίας μνήμης και την ακουστική επεξεργασία, λέπτυνση του φλοιού και σημαντικές μικροδομικές αλλαγές στη λευκή ουσία.
Ερευνητές ανακάλυψαν αλλαγές σε σχεδόν όλες τις περιοχές του εγκεφάλου που εξέτασαν, σε στοιχεία μαγνητικών τομογραφιών παιδιών με ΔΕΠΥ.
Στα παιδιά περιλαμβάνονταν 1.800 με ΔΕΠΥ- όλα υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία, λειτουργική μαγνητική τομογραφία και απεικόνιση του Τανυστού Διάχυσης.
Παιδιά με ΔΕΠΥ είχαν μη φυσιολογική συνδεσιμότητα στα εγκεφαλικά δίκτυα που εμπλέκονται με την επεξεργασία μνήμης και την ακουστική επεξεργασία, λέπτυνση του φλοιού και σημαντικές μικροδομικές αλλαγές στη λευκή ουσία- ιδιαίτερα στον μετωπιαίο λοβό.
Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας σε βιοδείκτες στον εγκέφαλο για τη ΔΕΠΥ με βάση μαγνητικές τομογραφίες 7.805 παιδιών θα παρουσιαστούν την Κυριακή στο συνέδριο Radiological Society of North America.
Η Huang Lin, του Yale School of Medicine, δήλωσε οτι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε αλλαγές σε σχεδόν όλες τις περιοχές του εγκεφάλου που εξέτασε. Σημείωσε ότι ο μετωπιαίος λοβός είναι η περιοχή που εμπλέκεται στην κυριαρχία της παρορμητικότητας και της προσοχής ή στην έλλειψή της-2 από τα κύρια συμπτώματα ΔΕΠΥ.
Πρόσθεσε ότι η έρευνα υπογραμμίζει πως η ΔΕΠΥ είναι νευρολογική διαταραχή με νευροδομικές και λειτουργικές εκδηλώσεις στον εγκέφαλο και όχι μόνο εξωτερικευμένο σύνδρομο συμπεριφοράς.
Οι ερευνητές ένιωσαν έκπληξη από τα ευρήματα, καθώς πολλές προηγούμενες έρευνες είχαν εντοπίσει αλλαγές μόνο σε επιλεγμένες περιοχές του εγκεφάλου.
Πρόσθεσαν, ότι τα ευρήματα ενδεχομένως θα ανοίξουν το δρόμο στη χρήση νευροαπεικονιστικής μηχανικής μάθησης, που θα βοηθά στη διάγνωση, αντιμετώπιση και παρακολούθηση της διαταραχής-πέρα από την υποκειμενική διάγνωση ενός γιατρού.
Η μηχανική μάθηση καθιστά εφικτή την ανάλυση μεγάλων ποσοτήτων στοιχείων μαγνητικής τομογραφίας.
Πηγη: https://www.iatronet.gr/