Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να προχωρήσει στην ανάπτυξη μιας τεράστιας βιομετρικής βάσης δεδομένων, η οποία θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με τους πολίτες της ΕΕ και τους μη κοινοτικούς. Ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί το σύστημα με δυνατότητα αναζήτησης για να βοηθήσει με το έγκλημα, τον έλεγχο των συνόρων και την εισερχόμενη μετανάστευση.
Η συμφωνία για τη συνέχιση της βιομετρικής βάσης δεδομένων εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2019. Πρόκειται για μια μεγάλη βάση δεδομένων για την παρακολούθηση και την αναζήτηση βιομετρικών δεδομένων από πολίτες της ΕΕ και από τρίτες χώρες. Η βάση δεδομένων θα ονομαστεί Κοινό Ταμείο Ταυτότητας (CIR) και θα συγκεντρώσει τα προσωπικά αρχεία περισσότερων από 350 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η πρόταση έχει τέσσερις στόχους. Πρώτον, να διασφαλιστεί ότι οι χρήστες της βάσης δεδομένων, όπως το προσωπικό ασφαλείας, έχουν γρήγορη, απρόσκοπτη, συστηματική και ελεγχόμενη πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται για την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Ο δεύτερος στόχος είναι να υπάρχει ένα σύστημα που να ανιχνεύει πολλαπλές ταυτότητες που συνδέονται με το ίδιο σύνολο βιομετρικών δεδομένων.
Η τρίτη λειτουργία είναι να διευκολυνθούν οι έλεγχοι ταυτότητας των υπηκόων τρίτων χωρών, στο έδαφος ενός μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις αστυνομικές αρχές. Η τέταρτη λειτουργία είναι η διευκόλυνση και ο εξορθολογισμός της πρόσβασης των αρχών επιβολής του νόμου σε συστήματα πληροφοριών μη επιβολής του νόμου σε επίπεδο ΕΕ.
Κάθε ευρωπαϊκό κράτος θα έχει πρόσβαση σε μια κοινή υπηρεσία βιομετρικής αντιστοίχισης, η οποία έχει αναπτυχθεί για να προσφέρει οικονομίες κλίμακας. Το σύστημα θα είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσία αποτύπωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων και προσώπου για την αναζήτηση εικόνων για την αντιστοίχιση των βιομετρικών δεδομένων που υπάρχουν σε όλα τα κεντρικά συστήματα. Επιπλέον, το Κοινό Ταμείο Ταυτότητας θα μπορεί να συνδυάζει βιογραφικές ταυτότητες προσώπων (όπως όνομα, φύλο, ημερομηνία γέννησης) και να ταιριάζει με τα βιομετρικά δεδομένα.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης , το εύρος της βάσης δεδομένων είναι τεράστιο: «Τα συστήματα που καλύπτονται από τους νέους κανόνες θα περιλαμβάνουν το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, το Eurodac, το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) και τρία νέα συστήματα: Οι υπήκοοι τρίτων χωρών (ECRIS-TCN), το σύστημα εισόδου / εξόδου (EES) και το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών και εξουσιοδότησης ταξιδιών (ETIAS). ”
Πηγη:https://www.healthweb.gr/