Για όλα τα υπό ανάπτυξη εμβόλια COVID-19
Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ έδωσαν το «πράσινο φως» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαπραγματευτεί συμβόλαια προαγοράς υποσχόμενων εμβολίων COVID-19 εξ ονόματος και των 27 κρατών μελών, εγκρίνοντας τη χρήση ταμείου έκτακτης ανάγκης 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για προκαταβολές. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Κομισιόν θα ανακοινώσει δημόσια ανοιχτή πρόσκληση σε διαπραγματεύσεις προς όλους τους παραγωγούς εμβολίων με παραγωγική ικανότητα στην Ευρώπη, οι οποίοι έχουν εμβόλια COVID-19 που είναι ή που θα βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές το 2020. «Σε συνεργασία με τα κράτη μέλη βάσει σαφών κριτηρίων, θα επιλέξουμε με ποιες εταιρείες θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις», δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδη, Επίτροπος Υγείας της ΕΕ. «Χαίρομαι που από τη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου έχουμε λάβει μια σαφή πολιτική εντολή να προχωρήσουμε με μια συγκεκριμένη στρατηγική», ανέφερε, μιλώντας μετά την έγκριση της πρότασης με τους υπουργούς στις 12 Ιουνίου. Με τις συγκεκριμένες συμφωνίες προαγοράς, η ΕΕ πληρώνει εκ των προτέρων σε αντάλλαγμα με τη δέσμευση των εταιρειών για πρόσβαση, εάν εγκριθεί ένα εμβόλιο. Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι υπάρχει ένας μεγάλος εκ των προτέρων κίνδυνος για τους κατασκευαστές, οι οποίοι πρέπει να επενδύσουν σε πρώτες ύλες και ικανότητα παραγωγής, πριν μάθουν εάν ένα εμβόλιο θα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. «Οι εταιρείες λένε ότι είναι πρόθυμες να βοηθήσουν και θέλουν να επενδύσουν, αλλά δεν μπορούν να αναλάβουν όλον τον κίνδυνο», είπε. Ωστόσο και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χάσει χρήματα, εάν ένα συγκεκριμένο εμβόλιο αποτύχει στην ανάπτυξη. Μαζί με τις προκαταβολές, η ΕΕ υπόσχεται «ρυθμιστική διευκόλυνση» εκ μέρους του EMA, για την επιτάχυνση των εμβολίων μέσω της διαδικασίας έγκρισης. Επιπλέον, θα απαλλαγεί η απαίτηση για περιβαλλοντικές εκτιμήσεις εμβολίων που χρησιμοποιούν γενετικά τροποποιημένες ουσίες, όπως αδενοϊικοί φορείς. Η Κομισιόν, για να διευκολύνει τη διαδικασία, θα έχει ένα μόνο σημείο επαφής και μία μόνο διαπραγμάτευση για συμφωνίες που θα καλύπτουν όλη την ΕΕ27. Επίσης, σκοπεύει να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας επιδιώκοντας να υπογράψει ταυτόχρονα έως και έξι συμβάσεις προπληρωμής για προϊόντα που βασίζονται σε ανάπτυξη. Το ποσό που καταβάλλεται εκ των προτέρων θα ποικίλλει ανάλογα με το κόστος για την κατασκευή κάθε προϊόντος, αλλά η ΕΕ αναμένει ότι τα εμβόλια θα παρασχεθούν με κόστος, και ορισμένες εταιρείες έχουν αναλάβει αυτήν την ανάληψη υποχρέωσης.
Οι συμφωνίες θα δώσουν σε κάθε κράτος μέλος το δικαίωμα να αγοράσει έναν ορισμένο αριθμό δόσεων σε σχέση με το μέγεθος των πληθυσμών τους, για μια συγκεκριμένη τιμή. «Συνεργαζόμενοι, θα έχουμε το όφελος της οικονομίας κλίμακας, κλείνοντας συμφωνία για πάνω από 500 εκατομμύρια πολίτες», δήλωσε η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη. «Λειτουργώντας από κοινού με τις εταιρείες, θα είναι πιο γρήγορο, ευκολότερο και φθηνότερο για όλους μας.»
Η Επίτροπος αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η πρωτοβουλία συνδυασμένης αγοράς είναι άμεση απάντηση στις ανησυχίες ότι θα υπάρξει εμπόδιο στις εξαγωγές εμβολίων COVID-19 που παράγονται στις ΗΠΑ. Ως γνωστόν, οι εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ θα είναι επιλέξιμες για υποβολή προσφορών για τις συμβάσεις της ΕΕ, αλλά μόνο εάν έχουν εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ευρώπη.
Πηγή:HealthDaily