Ενόψει της σημερινής “Ευρωπαϊκής Ημέρας Ορμονών”, η Susanne Kaser, ειδική σε θέματα μεταβολισμού και αναπληρώτρια διευθύντρια της Πανεπιστημιακής Κλινικής Εσωτερικής Ιατρικής Ι του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία, προειδοποιεί κατά του ευτελισμού των ορμονικών παθήσεων.
“Οι ορμονικές διαταραχές συχνά παρουσιάζονται ως ακίνδυνες ασθένειες ή ακόμη και ως διαταραχές της ευεξίας”, δήλωσε η Kaser σε συνέντευξή της στο Αυστριακό πρακτορείο Ειδήσεων (APA).
“Στην πραγματικότητα, όμως, οι διάφορες ορμονικές δυσλειτουργίες μπορούν να οδηγήσουν γρήγορα στο θάνατο, αν αφεθούν χωρίς θεραπεία”, εξηγεί η ειδικός στην ενδοκρινολογία και τις μεταβολικές παθήσεις. Όχι μόνο γι’ αυτόν τον λόγο, η “Ευρωπαϊκή Ημέρα Ορμονών” θα πρέπει επίσης να δημιουργήσει ευαισθητοποίηση για τέτοιου είδους ασθένειες. “Αυτή η ευαισθητοποίηση δεν είναι επαρκής στην κοινωνία μας”, δήλωσε η Kaser.
Εξάλλου, όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος ελέγχονται από ορμόνες και η αποτυχία μεμονωμένων από αυτές μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές σωματικές δυσλειτουργίες και τελικά στο θάνατο, επισήμανε η ειδικός.
Ως παράδειγμα, η Kaser ανέφερε την αποτυχία των ορμονών που παράγονται στην υπόφυση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή επινεφριδιακή ανεπάρκεια, τη λεγόμενη “κρίση Addison”. Η σοβαρή δυσλειτουργία του θυρεοειδούς ή οι σοβαρές ανισορροπίες νατρίου και υγρών μπορεί επίσης να είναι απειλητικές για τη ζωή.
Δεν είνια μόνο τέτοιες οξείες απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις που οφείλονται σε ορμονικές ανισορροπίες, αλλά και ενδοκρινικές ασθένειες καθεαυτές: σύμφωνα με την Kaser, οι τρεις πιο γνωστές είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η οστεοπόρωση, η λεγόμενη οστική απώλεια.
“Περίπου τα μισά από όλα τα οστικά κατάγματα σε άτομα άνω των 50 ετών στην Αυστρία οφείλονται σε διαταραχές του οστικού μεταβολισμού”, επισήμανε η γνωστή γιατρός αναφορικά με τις σοβαρές παρενέργειες.
Οι καρκινικές παθήσεις εντάσσονται επίσης στο ευρύ φάσμα των ενδοκρινολογικών παθήσεων, όπως ονομάζονται στον τεχνικό όρο οι παθήσεις των αδένων ή των ορμονών.
Αυτές οι καρκινικές παθήσεις μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις και είναι αρκετά συχνές σε μεσήλικες ή ηλικιωμένους.
Για παράδειγμα, αν ο επινεφρίδιος αδένας υπερπαράγει μια ειδική ορμόνη, αυτό μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση. Ένα άλλο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η υπερλειτουργία της υπόφυσης, η οποία διεγείρει την υπερβολική παραγωγή κορτιζόλης στα επινεφρίδια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα μεταβολισμού και λοιμώξεων.
Από την άλλη πλευρά, οι σε μεγάλο βαθμό καλοήθεις όγκοι στην υπόφυση μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε απώλεια της λειτουργίας διαφόρων ορμονών, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο αν δεν αντιμετωπιστεί. “Οι ορμόνες ρυθμίζουν ζωτικές σωματικές λειτουργίες, αυτό αφορά το κυκλοφορικό σύστημα καθώς και τον μεταβολισμό και την ενεργειακή ισορροπία ή τον μεταβολισμό των μεταλλικών στοιχείων”, τόνισε η Kaser.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορεί κανείς να ερμηνεύσει εγκαίρως τα συμπτώματα. Οι ορμονικές παθήσεις συχνά συνοδεύονται από συμπτώματα που δεν μπορούν να αποδοθούν συγκεκριμένα σε κάποια ασθένεια. Για το λόγο αυτό, οι ευρωπαϊκές ιατρικές εταιρείες έχουν ορίσει τα επονομαζόμενα “συμπτώματα συναγερμού” που θα πρέπει να οδηγούν σε ταχεία ιατρική διερεύνηση. “Τα συμπτώματα συναγερμού περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, ανεξήγητη σοβαρή απώλεια ή αύξηση βάρους, έντονη δυσανεξία στο κρύο, υπερβολικό αίσθημα δίψας, ακραία κόπωση ή εύθραυστα μαλλιά και νύχια”, εξήγησε η ειδικός. Φυσικά, μη ορμονικά νοσήματα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε τέτοια συμπτώματα, γι’ αυτό και πρέπει να γίνεται ιατρική εξέταση.
Και τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει και η πρόληψη. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής με τακτικό ύπνο τουλάχιστον επτά ωρών, σωματική άσκηση τουλάχιστον μιάμιση έως δυόμισι ώρες την εβδομάδα και κατανάλωση φρέσκων, μη επεξεργασμένων, πλούσιων σε ιώδιο και ασβέστιο τροφίμων, όπως θαλασσινά, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, φασόλια και αμύγδαλα, συνιστάται για την πρόληψη ορμονικών παθήσεων.
Πηγη: https://www.iatronet.gr/