Δημοσιονομική «βόμβα» συνιστά το συνολικό ποσό της επιστροφής των δώρων και των περικοπών του 2012 στο σύνολο των συνταξιούχων καθώς ξεπερνά τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τον τελευταίο καιρό, μάλιστα, όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι διεκδικούν τις διαφορές που προέκυψαν στις συντάξεις τους λόγω των περικοπών του 2012.
Ως εκ τούτου και σε περίπτωση που δικαιωθούν οι συνταξιούχοι, τότε θα υπάρξει δημιονομική εκτροπή καθώς η δέσμευση για την διατήρηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κάτω από το 16,2% του ΑΕΠ θα είναι αδύνατον να τηρηθεί.
Παρά το γεγονός ότι νομικοί κύκλοι αναφέρουν πως όσες ενστάσεις είχαν ήδη ασκηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2015 θα ευδοκιμήσουν και θα δικαιωθούν αναδρομικά από το 2012 σημειώνεται πως είναι αμφίβολη η έκβαση των ενστάσεων εκείνων των συνταξιούχων που τις υποβάλλουν καθημερινά.
Όσο για τις αγωγές που ασκούνται τώρα, οι απόψεις διίστανται. Οι πιθανότητες να ευδοκιμήσουν στο μέλλον εξαρτώνται από το αν θα κριθεί συνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου, μέσω του οποίου το κράτος επεχείρησε να συμμορφωθεί με την απόφαση – βόμβα του ΣτΕ.
Συνεπώς όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν ήδη υποβάλλει αγωγές, μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή των περικοπών για 42 μήνες, δηλαδή για το χρονικό διάστημα Ιούνιος 2015 – Δεκέμβριος 2018.
Ωστόσο, θα πρέπει να γνωστοποιηθεί σε όλους πως οι αγωγές που θα υποβληθούν σήμερα θα προσδιοριστούν πιθανότατα σε 3 – 4 χρόνια πρωτόδικα, ενώ πρέπει να υπολογιστούν και άλλα 2-2,5 χρόνια για το εφετείο. Αν ο συνταξιούχος κερδίσει και στο εφετείο, το Ταμείο μπορεί να προσφύγει για αναίρεση στο ΣτΕ, αλλά στο μεταξύ είναι υποχρεωμένο να τον πληρώσει.
Ήδη στην πλατφόρμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ( www.efka.gov.gr ) κάθε ώρα υποβάλλονται πάνω από 700 αιτήσεις κατά μέσο όρο και κάθε ημέρα πάνω από 18.000 αιτήσεις. Για την αίτηση απαιτείται χρήση των κλειδαρίθμων του taxisnet, του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ.
Πηγη:http://medispin.blogspot.com