Ε.Ε: Οι ομάδες πληθυσμού που θα λάβουν πρώτες το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Τα έθνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Βρετανία και οι εταίροι της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα σχέδιο αρχικού εμβολιασμού κατά του COVID-19 που περιλαμβάνει τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού τους. Ποιες πληθυσμιακές ομάδες θα λάβουν προτεραιότητα.

Ο στόχος της Ε.Ε. για πρόωρους εμβολιασμούς είναι διπλάσιος από τον στόχο που έθεσε ο ΠΟΥ, ο οποίος στοχεύει στην αγορά εμβολίων αρχικά για το 20% των πιο ευάλωτων ανθρώπων στον κόσμο μέσω ενός παγκόσμιου συστήματος προμηθειών.

Η ΕΕ εκτιμά ότι το μερίδιο του πληθυσμού της που χρειάζεται αρχικό εμβολιασμό, εάν αναπτυχθεί ένα εμβόλιο, θα είναι τουλάχιστον 40%, μειώνοντας αποτελεσματικά τη διαθεσιμότητα πιθανών δόσεων για λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, εκτός από ένα εγκεκριμένο στη Ρωσία πριν από δοκιμές μεγάλης κλίμακας. Η παροχή των εμβολίων που μπορεί να είναι επιτυχημένα αναμένεται να είναι περιορισμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς οι παραγωγικές ικανότητες είναι περιορισμένες.

«Η προσθήκη (επάνω) όλων των ομάδων κινδύνου που είναι σήμερα γνωστές θα προσδιορίσει πιθανώς το 40% του πληθυσμού, ανάλογα με την κατάσταση και τη δημογραφία σε χώρες», δήλωσε το έγγραφο, το οποίο εγκρίθηκε στα τέλη Ιουλίου από εμπειρογνώμονες υγείας από κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και από τη Βρετανία, την Ελβετία , Νορβηγία και Βαλκανικές χώρες.

Οι ομάδες προτεραιότητας για τον εμβολιασμό

Το έγγραφο ταξινομεί οτι ανήκουν στις «ομάδες προτεραιότητας» πάνω από 200 εκατομμύρια του πληθυσμού της ΕΕ των 450 εκατομμυρίων, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με χρόνιες ασθένειες, των ηλικιωμένων και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Υγιείς άνθρωποι που εργάζονται σε κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση και οι δημόσιες μεταφορές, περιλαμβάνονται επίσης στην ομάδα προτεραιότητας αν και μια εκτίμηση για τον αριθμό τους δεν είναι διαθέσιμη στο έγγραφο της ΕΕ.

Η προσθήκη αυτής της ομάδας θα αυξήσει τον αρχικό στόχο εμβολιασμού της ΕΕ σε περισσότερο από το 40% του πληθυσμού.

Ο στόχος του σχεδίου είναι η επίτευξη ανοσίας για τον πληθυσμό της ΕΕ, λέει το έγγραφο, το οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί με περαιτέρω εκστρατείες εμβολιασμού μετά την επίτευξη του στόχου 40%.

Το έγγραφο δεν δίνει χρονοδιάγραμμα για το πόσο γρήγορα θα περίμενε να επιτύχει τον στόχο του, αλλά περιγράφει την εφοδιαστική που πρέπει να υπάρχει για ένα τεράστιο πρόγραμμα εμβολιασμού. Κυμαίνονται από ψυκτική μεταφορά έως προμήθειες βελόνων και δημιουργία τοποθεσιών εμβολιασμού, με την πιθανή συμμετοχή του στρατού και της πολιτικής προστασίας.

 

 

Πηγή: https://www.news4health.gr/