Ζητήματα ηθικής και ασφάλειας για το μωρό από τρεις γονείς στην Ελλάδα

Αντιδράσεις στον διεθνή Τύπο προκαλεί η είδηση της γέννησης μωρού στην Ελλάδα από «τρεις γονείς» (γονίδια από τρία διαφορετικά πρόσωπα – μεταφορά Μητρικής Ατράκτου) με τη συνδρομή Ελλήνων και Ισπανών γιατρών, εξειδικευμένων στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ο βρετανικός Τύπος αντιπαραθέτει δηλώσεις της υπεύθυνης ιατρικής ομάδας Ισπανών και Ελλήνων γιατρών που χαρακτηρίζει ως «ιατρικό επίτευγμα» τη γέννηση μωρού από τρεις γονείς, αλλά και Βρετανών επιστημόνων, που θεωρούν η μέθοδος θέτει ερωτήματα γύρω από την ηθική αλλά και την ασφάλεια.

Ηθικές ενστάσεις από το BBC

Σύμφωνα με το BBC, η ιατρική ομάδα εξειδικευμένη στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από την Ισπανία και την Ελλάδα, υποστηρίζει ότι η μέθοδος θα βοηθήσει γυναίκες και ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Ωστόσο, ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εφαρμογή της μεθόδου και υποστηρίζουν ότι η γονιμότητα και η πρόληψη ασθένειας είναι στόχοι ηθικά πολύ διαφορετικοί.

Κριτική επιστημόνων από την Daily Telegraph

Η Daily Telegraph, με τίτλο «Κριτική σε γιατρούς για την δημιουργία μωρού από τρεις γονείς για την θεραπεία της υπογονιμότητας», αναφέρει ότι η μέθοδος κατά την οποία χρησιμοποιείται το DNA «δεύτερης μητέρας» για να επιτρέψει σε μία γυναίκα με προβλήματα γονιμότητας να μείνει έγκυος, έχει δεχθεί την κριτική επιστημόνων και της Αρχής Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας (HFEA). Γράφει ακόμη, ότι η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την μέθοδο γέννησης από τρεις γονείς. Στόχος ήταν να βοηθήσει τις γυναίκες να αποφύγουν την μετάδοση θανάσιμων κληρονομικών ασθενειών.

«Αδικαιολόγητα ρίσκα» αναφέρει ο Guardian

Ο Guardian γράφει «Μωρό με DNA από τρεις γονείς γεννήθηκε στην Ελλάδα». Επισημαίνει ότι η πειραματική μέθοδος δέχθηκε την κριτική των Βρετανών ειδικών. Επικαλείται τις δηλώσεις της ιατρικής ομάδας για το «επαναστατικό επίτευγμα» στη θεραπεία υπογονιμότητας. Αλλά και βρετανών ειδικών που επικρίνουν την εφαρμογή. Καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν στηρίζεται σε κατάλληλες μελέτες και ελέγχους. Εμπλέκει αδικαιολόγητα ρίσκα που δεν είναι ακόμη εξολοκλήρου γνωστά. Αλλά ίσως να θεωρούνταν αποδεκτά στην περίπτωση θεραπείας μιτοχονδριακής ασθένειας.

Αμφιλεγόμενη τεχνική σύμφωνα με την Independent

Η Independent αναφέρεται στην είδηση με τίτλο «Μωρό τριών γονέων γεννήθηκε μετά από τις πρώτες παγκόσμιες κλινικές δοκιμές αμφιλεγόμενης τεχνικής».

Η θέση της Ελλάδας…

Η γέννηση του πρώτου υγιούς παιδιού με την πρωτοποριακή ιατρική μέθοδο της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου αποτελεί παγκόσμια πρωτιά, σύμφωνα με το Institute of Life και την Embryotools.

Η μέθοδος εφαρμόστηκε για την αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας που συνδέονται με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Λόγω κυτταροπλασματικής δυσλειτουργίας των ωαρίων ή σπάνιες μιτοχονδριακές γενετικές παθήσεις.

Το αγοράκι βάρους 2.960 kg, γεννήθηκε σήμερα, 9 Απριλίου 2019, στις 07:46 π.μ. από Ελληνίδα γυναίκα 32 ετών με ιστορικό πολλαπλών αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης και πτωχής ποιότητας ωαρίων. Τόσο η μητέρα όσο και το βρέφος είναι καλά στην υγεία τους.

Ο επιστημονικός συνεργάτης της Institute of Life και συνιδρυτής της Embryotools, Δρ. Nuno Costa-Borges, επεσήμανε ότι «Η απόλυτα επιτυχημένη και ασφαλής, για πρώτη φορά στα διεθνή ιατρικά χρονικά, εφαρμογή της τεχνικής Μεταφοράς Μητρικής Ατράκτου αποτελεί τομή στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Επιθυμώ να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την Ελληνική επιστημονική ομάδα της Institute of Life. Είχαμε άψογη συνεργασία καθώς και το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα που θα βοηθήσει πολλές γυναίκες να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους και να γίνουν μητέρες διατηρώντας το δικό τους γενετικό υλικό».

 

Πηγη:https://www.healthpharma.gr