Ζωή Ράπτη: Αποτελεσματική η χρήση ψηφιακών εργαλείων στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη

Στην αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας λόγω πανδημίας, αλλά και στα μέτρα που έλαβε και λαμβάνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπισή τους, αναφέρθηκε η Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για τα Θέματα Ψυχικής Υγείας, στην ομιλία της την πρώτη ημέρα του συνεδρίου Health IT.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα προβλήματα κατάθλιψης, ενδοοικογενειακής βίας, προβλημάτων σε παιδιά και εφήβους, επίταση άνοιας σε απομονωμένους ηλικιωμένους, αλλά και ανάδειξη της ανάγκης για παροχή εξ αποστάσεως φροντίδας ψυχικής υγείας. Αναφορικά με τα μέτρα αντιμετώπισης, έκανε λόγο για το πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης νοσούντων από Covid-19, των οικογενειών τους και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και των ασθενών με χρόνιες παθήσεις, που πλήττονται από την πανδημία.

Επίσης, αναφέρθηκε στη γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, που λειτουργεί σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Αιγινήτειο και έχει λάβει μέχρι σήμερα 400.000 κλήσεις, την ειδική γραμμή για παιδιά και υποστήριξη γονέων, την ειδική τηλεφωνική γραμμή για την άνοια κ.ά.

Σημαντική παρέμβαση επίσης ήταν η δημιουργία ψηφιακών ιατρείων σε απομονωμένες και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υλοποιείται πρόγραμμα για τη δημιουργία πλατφόρμας τηλεϊατρικής για παιδιά και εφήβους, καθώς και για την ένταξη των γνωματεύσεων ψυχικής υγείας στον ατομικό φάκελο ασθενούς.

Επίσης, υλοποιούνται δράσεις στον τομέα των ψηφιακών μητρώων ασθενών, στο πλαίσιο δράσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάπτυξης.

 

 

Πηγη:HealthDaily