ΗΔΙΚΑ: Η θέση των εργαζομένων για τα προσωπικά δεδομένα

Αντιδράσεις προκάλεσε το άρθρο 84 για τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, σχετικά με τον ρόλο της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, όσον αφορά την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων.

Το Σωματείου Προσωπικού ΗΔΙΚΑ ΑΕ σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε με τις θέσεις των εργαζομένων, αναφέρει: 

«Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, σχετικά με το νέο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και το ρόλο που θα έχει η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., αλλά και για την αποφυγή παρεξηγήσεων, θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:

Η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. δεν είναι μία ιδιωτική ανώνυμη εταιρία αλλά μία ΔΗΜΟΣΊΑ ΥΠΗΡΕΣΊΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉΣ και συγκεκριμένα είναι ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και υπάγεται στις διατάξεις του Νόμου 3429/2005 «Περί ΔΕΚΟ».

Υπάγεται στον έλεγχο και την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο διορίζει το σύνολο της Διοίκησής της και το σύνολο του μετοχικού της κεφαλαίου ανήκει στον Ε.Φ.Κ.Α. χωρίς να μπορούν να συμμετέχουν ιδιωτικά κεφάλαια στην μετοχική της σύνθεση.

Από την ίδρυσή της με βάση το άρθρο 3 του νόμου 3607/2007 έχει ως σκοπό, εκτός των άλλων: «τη μελέτη, ανάπτυξη, λειτουργία, εκμετάλλευση, διαχείριση και συντήρηση Συστημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την εξυπηρέτηση φορέων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

Με βάση τα παραπάνω η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε .ανέλαβε να υλοποιήσει και το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από την αρχή του.

Τα δεδομένα των ασθενών βρίσκονται ανέκαθεν στο κέντρο δεδομένων της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., αφού η εταιρεία μας λειτουργεί ήδη ως «εκτελούσα την επεξεργασία».

Το άρθρο 84 του νέου πολυνομοσχεδίου, αφορά μόνο τη συμμόρφωση με τις νέες διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων.

Διαχρονικά, ως προσωπικό της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. , ανταποκρινόμαστε και υλοποιούμε έργα πληροφορικής και διασφαλίζουμε ως δημόσιος φορέας, την προστασία των προσωπικών δεδομένων των συμπολιτών μας. Έχουμε αποδείξει ότι τα στοιχεία που μας διέπουν είναι ο επαγγελματισμός, ο αλτρουισμός και η ευσυνειδησία.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν, όσοι ανακινούν τώρα ζήτημα προσωπικών δεδομένων, είναι το εξής: Σε ποιόν άλλον, εκτός από ένα οργανισμό πληροφορικής δημοσίου συμφέροντος που ειδικεύεται σε εφαρμογές κοινωνικής ασφάλισης και υγείας θα μπορούσαμε να εμπιστευτούμε τα προσωπικά δεδομένα υγείας των πολιτών του ελληνικού κράτους;».

 

Πηγη:https://www.healthpharma.gr/